Ugledni onkolog: Izlječenje raka je gubitak vremena

Nauka 09. mar 201608:23 > 09:35
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Ugledni američki onkolog i dobitnik Pulitzerove nagrade za djelo o historiji raka "The Emperor of Maladies" Siddartha Mukherje smatra kako je traženje lijeka za rak, kao i sama zamisao izlječenja raka zapravo zastrašujuća utopija, koja pokušava usavršiti ljude.

Rak je utkan u ljudski genom, greška u razvoju i starenju ljudskih stanica, a riješiti ga se može jedino ako se eliminišu svi fiziološki procesi rasta u tijelu, od starenja do regeneracije, liječenja i reprodukcije, smatra ugledni onkolog Mukherje. “Izliječimo li se od raka, izliječit ćemo se od toga da smo ljudi”, smatra on.

Ipak, ne trebaju se sve dijagnoze stavljati u isti koš, ali uzročnik procesa nekontrolisanoga rasta stanica uvijek je isti. “Najčešći oblici raka kože mogu se uklanjati bez ikakve prijetnje za život čovjeka, a i smrti djece od leukemije znatno su se smanjile, ali je li rak ikad izliječen?”, pita Mukherje.

Prema njemu, smrt se može odgoditi, ali je pitanje po kojoj cijeni. Ako se radi o liječenju starijih ljudi, s uznapredovalim oblicima raka, rak uvijek ostaje u pozadini i vreba, dok se, istovremeno, na liječenje raka troše goleme količine novca, više nego na bilo koju drugu bolest.

Kvaliteta života nije bolja, a mučnine, kemoterapije, krevet i ovisnost o drugim ljudima za takve ljude postaje svakodnevica. Od četiri vrste smrti – iznenadne smrti, smrti uslijed demencije i starenja te smrti od otkazivanja organa i, konačno, raka, Mukherje potonji smatra kao uvjerljivo najbolji način umiranja. “Većina bi rekla da je iznenadna smrt najbolja, no iz svoga bogatog iskustva mogu vam reći da nije, ne za onoga koji je umro, već za bližnje koji se nisu stigli pripremiti, pa ni oprostiti”, kazao je Mukherje.

“Zaboravljamo, ili nam je možda teško prihvatiti, da je rak generalno bolest starijih ljudi, te bi se njegovim izlječenjem ljudski život tek neznatno produžio. Stoga apeliram na sve, usmjerimo novac na to da pomažemo mladima, poboljšamo njihovu kvalitetu života”, zaključuje američki onkolog za Independent.

Ovakve su izjave, jasno, potaknule lavinu reakcija. Mukherjeu se javljaju oboljeli od raka u četrdesetima, koji traže dokaze da je rak bolest koja pogađa starije. Osim toga, spočitava mu se ideja o raku kao najboljoj smrti. “Možda se imamo vremena oprostiti od svojih najmilijih, ali rak je duga, bolna i mučna smrt”, komentarisala je jedna žena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.