Hawking: Tri stvari koje će pokopati čovječanstvo

Nauka 27. mar 201615:16 > 28. mar 2016 22:09
Izvor: JUSTIN TALLIS / AFP

Stephen Hawking svakako je napoznatiji po radovima iz astrofizike i po naučnopopularnim djelima, ali također, redovno upozorava na opasnosti koje prijete čovječanstvu. Časopis Physics astronomy izdvojio je tri stvari za koje je Hawking rekao da će dovesti do kraja ljudske civilizacije.

Vještačka inteligencija (AI)

Hawking je dio male, ali rastuće grupe istraživača koja je zabrinuta zbog “jake” vještačke inteligencije koja bi mogla konkurisati i nadmašiti ljudsku.

“Razvoj prave vještačke inteligencije mogao bi značiti kraj čovječanstva”, jasan je Hawking. Njegovo upozorenje bio je odgovor na pitanje BBC-jevog novinara o vještačkoj inteligenciji.

Prošlog mjeseca, Hawking, Musk i mnogi drugi naučnici i tehnolozi potpisali su otvoreno pismo u kojem upozoravaju na opasnost vještačke inteligencije: „Zbog velikog potencijala vještačke inteligencije, izuzetno je važno istražiti kako požnjeti prednosti, a izbjeći potencijalne opasnosti”.

Pismo je objavio Institut Future of Life, volonterska organizacija koje nastoji smanjiti prijetnje za opstanak za čovječanstva.

Ljudska agresija

Na pitanje koju bi ljudsku manu želio da promjeni, Hawking je odgovorio da je riječ o agresiji: “Možda je bila korisna u doba dok smo živjeli u pećinama; da bismo dobili više hrane, zauzeli veću teritoriju ili osvojili poželjnijeg partnera, ali sada agresija prijeti da će nas sve uništiti”, odgovorio je on.

Vanzemaljci

Još 2010. Hawking je rekao da, ako inteligentan vanzemaljski život postoji u svemiru, ne bismo ga htjeli sresti.

“Ako nas vanzemaljci ikad posjete, mislim da će ishod biti sličan onom kao kad je Columbus prvi put došao u Ameriku, što nije ispalo jako dobro za Indijance”.

Napredna vanzemaljska civilizacija mogla bi postati nomadska, a ti putnici bi vjerovatno htjeli da poraze i kolonizuju svaku planetu na koji bi sljeteli, analizira Hawking. “Ako je tako, ima smisla da iskoriste svaku novu planetu za materijal za gradnju što više svemirskih brodova kako bi mogli nastaviti dalje”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.