Ostavite trag na Mjesecu za 60 funti!

Nauka 19. nov 201416:46 > 16:55
Izvor: Morguefile.com / Ilustracija

Najnoviji britanski svemirski projekat pruža običnim smrtnicima priliku da ostave svoj trag na Mjesecu, a da ujedno pomognu naučnicima da pronađu idealnu lokaciju za buduću bazu na zemljinom prirodnom satelitu.

Kompanija Lunar Mission One lansirala je donatorsku platformu kako bi obezbijedila sredstva neophodna za pokretanje  misije.  

Do sredine dana, organizatori su uspjeli da prikupe blizu 74.000 od zacrtanih 600.000 funti (940.000 dolara), saopćila je najpoznatija platforma za grupno finansiranje Kickstarter.

Kako prenosi Reuters, u prvih nekoliko sati akciji se pridružilo više od 750 ljudi. Od zainteresovanih se traži da uplate najmanje 60 funti, a za uzvrat dobijaju digitalnu memorijsku kutiju u kojoj će njihove poruke, fotografije, video snimci i DNK (pramen kose) biti poslati i zakopani u kapsuli na Mjesecu.  

Organizatori planiraju da još nekoliko puta ponove ovu kampanju kako bi prikupili sav novac potreban za realizaciju projekta koji se procjenjuje na 500 miliona funti.  

“Vladama je sve teže da finansiraju svemirska istraživanja čiji je jedini cilj unapređenje ljudskog znanja i razumijevanja”, rekao je osnivač misije David Iron, bivši oficir kraljevske mornarice, koji se preobratio u savjetnika svemirskih i tehnoloških projekata.

“Svako, gdje god da se nalazio u svijetu, može da učestvuje uz nekoliko funti”, naveo je on, prenosi Reuters.  

Pokrenut od strane grupe inženjera i naučnika, uz podršku Univerzitetskog koledža u Londonu i Briana Coxa, fizičara i  voditelja naučnih programa BBC-ja, misija ima za cilj da za deset godina pošalje modul bez posade na mjesečev neistraženi Južni pol u potrazi za zgodnim mjestom za eventualnu bazu.  

Misija će, takođe, imati zadatak da istražuje mjesečevu površinu na dosad najvećoj dubini.