Genetski tretman: Šefica firme produžila sebi životni vijek

Nauka 28. apr 201613:01 > 13:07
Podijeli:
Izvor: Morguefile.com

Direktorica američke firme Bioviva Elizabeth Parrish na sebi je isprobala terapiju za koju tvrde da produžava ljudski život.

Iz Biovive kažu kako su razvili način za produživanje telomera na krajevima hromosoma, koje se troše sa svakim dijeljenjem stanice.
Naučnici vjeruju kako su kratke ili potrošene telomere glavni uzrok staračkih bolesti. Kada se stanica dijeli, radi se kopija DNK u hromosomima, no stanični mehanizmi ne mogu kopirati od kraja do kraja, već se dio DNK na rubovima uvijek izgubi. Telomere služe kao zaštita, dio neiskoristive DNK čija je jedina svrha da zaštiti bitne dijelove hromosoma prilikom kopiranja. Naučnici ih porede s fitiljem – kada se potroše, stanice prilikom kopiranja počinju gubiti bitne dijelove DNK, i dolazi do smrti ili bolesti stanica.

U septembru prošle godine, Parrish je primila dva genetska tretmana – jedan čija je svrha bila zaštita od gubitka mišične mase kao posljedice starenja, te jedan čiji je cilj bio produžiti telomere na matičnim stanicama.

Eksperiment je bio zamišljen kako demonstracija da su oba tretmana sigurni za izvođenje na ljudima, no prve brojke pokazuju da je genetska terapija bila jako uspješna.

Mjerenja telomera Elizabeth Parrish prije terapije pokazala su kako je imala neuobičajeno kratke telomere za svoju dob – što je značilo da bi vrlo skoro počela osjećati posljedice starenja organizma. No, mjerenja nakon terapije pokazala su da su se telomere produžile za ekvivalent od 20 godina trošenja.

Mjerenja nije provela firma Bioviva, već specijalizovani laboratorij SpectraCell, a podatke je potvrdio i neprofitni institut HEALES iz Brisela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.