Microsoft kupuje ćelije DNK za testiranje pohrane podataka

Nauka 28. apr 201615:10 > 15:13
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

DNK je jako dugoročan, a upravo zbog toga dozvoljava naučnicima da razumiju DNK životinja koje su umrle prije desetke miliona godina.

Upravo tom premisom se služi i Microsoft, koji istražuje najstarije živuće organizme kako bi ispitali da li njihova DNK može poslužiti kao skladište digitalnih informacija, kako bi se izbjegla “apokalipsa podataka”.

IT gigant Microsoft u budućnosti planira koristiti dugotrajne molekule DNK, kako bi u njih pohranjivao informacije i podatke, jer u suprotnom bi mogli doći do situacije da se nemaju gdje čuvati.

Broj informacija u svijetu se uduplava na godišnjem nivou, i postaje sve teže i teže čuvati ih.

Microsoft trenutno kupuje milione molekula DNK, kako bi provjerili da li mogu u njih pohraniti informacije i podatke – i da li se te pohranjene informacije mogu koristiti ponovo.

Studija slučaja kaže da DNK može sačuvati jednu milijardu terabajta u samo jednom gradmu, što je puno – puno više od bilo kojeg kompjuterskog pohranjivanja informacija.

Za početak, Microsoft će koristiti te DNK molekule da bi sačuvali podatke o njima samim, a ko zna šta budućnost nosi.

DNK je inače “skup sport”, Američki startup koji je Microsoft kupio naplaćuje 10 centi za DNK sekvencu, ali se nadaju da mogu dobiti mnogo jeftiniji dogovor u budućnosti.

Inače, cijene u kompletnom genetskom inžinjeringu su drastično skočile u posljednjoj godini dana. Ljduski genom košta oko tri milijarde dolaza za 13 godina, a recimo onaj iz 1990. godine bi koštao oko 1.000 dolara.

Inicijalna testiranja kažu da je ova tehnologija sasvim moguća, te da su do sada povratili sve pohranjene informnacije u DNK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.