Koliko (ni)je štetno držati mobitel tokom noći na punjaču

Nauka 08. jun 201611:52 > 18:32
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Većina ljudi svoje mobilne aparate ostavlja na punjaču tokom noći kako bi idućeg dana bili sigurni da neće ostati "nepovezani" sa ostatkom svijeta.

No, koliko je to dobro raditi, odnosno da li će se zbog toga vaša baterija na mobitelu pokvariti, kao i da li vaš punjač troši struju ukoliko nije priključen na napon, provjerite u nastavku.

Odmah na početku ćemo vam razjasniti jednu stvar – a to je da kućni uređaji troše struju čak i kada ih ne koristite.

Dakle, pored televizora, mikrovalne pećnice, tostera, pa tako i punjača – ti uređaji troše struju pa i kada su na “čekanju”.

Ukoliko se pitate koliko je struje vaš punjač potrošio tokom noći dok je bio “na prazno” uključen u struju, profesor sa Univerziteta Cambridge David MacKay ima odgovor. Kaže kako ćete tokom godine uštedjeti toliko energije koliko jednom električnom grijalicom zimi zagrijete kupatilo.

Jedna studija govori da ako punjač isključujemo iz struje kada ne punimo mobitel, tokom godine dana možemo uštedjeti energiju.

Istraživanje je pokazalo da punjač dok je uključen u struju troši 0,26 Watta. Kada je mobitel priključen na punjač prosječna potrošnja struje iznosila je 3,68 watti. Kada je telefon napunjen, potrošnja pada na 2,24 watta.

Što se tiče toga da li ostavljanje vašeg mobitela preko noći priključenim u struju uništava bateriju, mišljenja su oprečna. Iako ne postoje dokazi da ova praksa može oštetiti bateriju vašeg telefona, trebate imati u vidu sljedeće stvari. Nove generacije pametnih telefona koriste litijske baterije koje su, kao i sami telefoni, dovoljno “pametne” da prestanu s punjenjem onog trenutka kada postignu puni kapacitet energije.

No, postoji i mišljenje da takve baterije, a koje se najčešće koriste u pametnim telefonima, ne bi trebale dugo stajati na 100 posto napunjenosti, već bi se trebale dopunjavati umjesto pražnjenja do kraja i punjenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.