Arktik se zagrijava gotovo četiri puta brže od globalnog prosjeka

Nauka 11. avg 202222:16
Podijeli:
Izvor: Unsplash

Globalno zatopljenje uzrokovano klimatskim promjenama puno je značajnije utjecalo na Arktik nego što se prethodno smatralo, rekli su finski naučnici.

Prema novoj studiji znanstvenika Finskog meteorološkog instituta u Helsinkiju, arktičko područje zagrijalo se gotovo četiri puta brže od globalnog prosjeka tokom protekle 43 godine.

Neka područja Arktičkog oceana postala su toplija sedam puta brže u poređenju s planetom u cijelosti. Klimatski modeli su dosad precijenili efekt takozvane polarne amplifikacije, prema naučniku Miki Rantanenu.

Prošle studije došle su do saznanja da se Arktik zagrijava dvaput brže nego druga područja, dok je radna skupina Arktičko vijeće smještena u Tromsoeu u Norveškoj, izvijestila u ožujku 2021. godine da je porast prosječne temperature Arktika između 1971. i 2019. godine iznosio 3.1 stupnjeva Celzijusa, i oko tri puta viša od globalnog prosjeka.

Finski naučnici pripisuju više brojke snažnom i ustrajnom arktičkom zatopljenju, ali također i definiciji Arktika – cijelo područje smješteno unutar Arktičkog kruga, kao i činjenici da su prikupili podatke od 1979. godine – godine kad su detaljnije satelitske slike postale dostupne.

Prema naučnicima, razmjer polarne amplifikacije posljedica je klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, kao i prirodnim dugotrajnim klimatskim fluktuacijama. Oba faktora su snažno ojačala tokom 43 godine, rekli su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar