Asteroid veličine autobusa proljeće pored Zemlje, primijećen tek prije dva dana

Nauka 07. jul 202216:24
Podijeli:
Izvor: Pixabay / ilustracija

Pored Zemlje će danas proletjeti asteroid veličine autobusa, koji su naučnici primijetili tek prije dva dana.

Asteroid će proletjeti blizu Zemlji, odnosno približiće joj se tokom preleta na svega 90.000 kilometara, što je oko 23 odsto prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Puno važnija od toga jeste činjenica da prije samo nekoliko dana niko nije ni znao da taj asteroid dolazi.

Očekuje se da će asteroid, nazvan “2022 NF”, sigurno proći pored naše planete i da neće pasti na Zemlju, navode iz Nasine laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni.

Astronomi su otkrili taj asteroid pomoću podataka iz “Pan-STARS-a – sistema kamera i teleskopa sa sjedištem na Havajima, čiji je primarni cilj otkrivanje objekata blizu Zemlje.

Naučnici su tek 4. jula identifikovali objekat i izračunali njegovu približnu veličinu i putanju, procjenjujući da je svemirska stijena široka između 5,5 i 12,5 metara.

Zbog svoje male veličine, “2022 NF” ne odgovara Nasinim kriterijima za “potencijalno opasan asteroid”, koji mora biti dugačak najmanje 140 metara i proći unutar 7,5 miliona kilometara od Zemlje, da bi zadovoljio taj kriterij.

NASA i druge svemirske agencije pomno prate hiljade objekata koji prilaze blizu Zemlje.

Ti objekti rijetko predstavljaju prijetnju, ali bi se neki veliki asteroidi mogli pokazati opasnim, ako se njihove putanje promijene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar