AstraZenecin tretman pacijenata antitijelima bez željenih rezultata

Nauka 15. jun. 202112:58
Podijeli:
Izvor: N1

Englesko-švedska kompanija AstraZeneca potvrdila je u utorak kako studija koja je uključivala liječenje monokolonskim antitijelima AZD7442 nije ispunila glavni cilj a to je prevencija simptomatskog COVID-19 kod ljudi koji su nedavno bili izloženi korona virusu.

Iz kompanije su kazali da su sudionici studije bile nevakcinisane odrasle osobe starije od 18 godina, s potvrđenom izloženosti osobi koja je zaražena korona virusom u proteklih osam dana, piše Reuters.

AZD7442 antitijela su smanjila rizik od razvoja simptomatskog COVID-19 za 33 posto u usporedbi s placebom, što statistički nije bilo značajno, naveli su iz AstraZenece.

Iako ispitivanje nije ispunilo primarni krajnji cilj protiv simptomatskih oboljenja, ohrabruje nas zaštita koja se vidi kod negativnih sudionika nakon tretmana sa AZD7442 antitijelima”, rekla je Mene Pangalos, izvršna potpredsjednica kompanije.

AstraZeneca također proučava liječenje prethodno izloženih pacijenata u cilju sprečavanja težih oblika bolesti.

Terapija monoklonskim antitijelima pripada skupini tretmana koji oponašaju prirodna antitijela koja tijelo proizvodi za borbu protiv infekcije.

Kompanije Regeneron Pharmaceuticals Inc (REGN.O) i Eli Lilly & Co (LLY.N) razvili su terapije monoklonskim antitijelima koje su odobrene za upotrebu u Sjedinjenim Državama za liječenje pacijenata zaraženih virusom. Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je Regeneronovu terapiju i trenutno provjerava slične tretmane koje su razvili Eli Lilly, Celltrion (068270.KS) i jedan koji su razvili GlaxoSmithKline (GSK.L) i Vir Biotechnology Inc (VIR.O).

AstraZeneca je krajem prošle godine angažirala švicarskog proizvođača Lonza (LONN.S) za proizvodnju lijeka za antitijela u Portsmouthu, Sds početkom u prvoj polovici 2021. godine.

Antitijelo AZD7442 razvija se uz podršku američke vlade. AstraZeneca je u martu najavila dogovor s američkom vladom o isporuci do pola miliona doza AZD7442, a najavljeni su naredni koraci u ovom procesu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar