Dramatična utrka: Ne obuzda li Evropa mutiranu koronu, slomit će nam se bolnice

Nauka 22. jan 202111:46
Izvor: MICHAEL DANTAS / AFP

Njemačka kancelarka jučer je ispred svoje vlade održala tiskovnu konferenciju kako bi s javnosti podijelila svoje strahove zbog širenja mutiranog soja koronavirusa koji se širi Europom u prvom redu iz Velike Britanije.

“Mutirani virus je tu. To više ne možemo promijeniti”, kazala je Angela Merkel tom prilikom.

Dodala je, međutim, da Njemačka, tako i Europa, naprosto ne smiju čekati da se novi soj virusa, poznat i kao B 1.1.7., proširi:

“Tada bi bilo prekasno za pokušati spriječiti treći val pandemije koja bi bila još gora nego ikada ranije.”

Analizu stanja s mutiranim sojem virusa SARS-CoV-2, uzročnikom covida-19, za kojega se ispostavilo da se širi bitno brže od “originalnog soja” koronavirusa, za Focus je napisao renomirani njemački novinar i autor Gabor Steingart.

Podsjetio je da se trenutno Europom šire tri mutirana soja: onaj iz Engleske, potom 501Y.V2 koji potječe iz Južnoafričke Republike, te treći soj, najnovije otkriven, iz Brazila. U vezi potonjega N1 info je već pisao da stručnjake posebno zabrinjava.

Objasnio je da je profesor Kai Nagel pred vladom Njemačke održao simulaciju kojom je objasnio brzinu širenja mutiranih sojeva, bitno veću nego što je to bilo slučaj u prethodnom dijeli pandemije, te povezano s time i opasnosti od prestanka lockdowna.

I opet, kako je pisao N1 info, posljednjih dana vlada Angele Merkel munjevito je isplanirala i uvela najstroži lockdown u Njemačkoj do sada.

“Polazimo od toga da je najnoviji soj virusa 70 posto zarazniji od dosadašnjeg virusa”, naveo je Nagel, pozivajući se na podatke iz Irske i iz Velike Britanije.

Zasad ništa ne ukazuje da bi dominantni mutirani soj bio smrtonosniji. Odakle onda zabrinutost? Članak objašnjava da je riječ o posljedicama do kojih bi doveo puno veći broj zaraženih, koji bi predstavljali ogroman dodatni pritisak na ionako preopterećene bolnice, tako i na odjele intenzivne skrbi najteže oboljelih.

U konačnici: “Ne bi se više mogao svaki zaraženi onako (medicinski) tretirati kao što bi to bilo inače.” Odnosno, bitno bi se više umiralo od covida-19, ako bi stvar izmakla kontroli.

Što se Njemačke tiče, još nije poznato koliki postotak novozaraženih u sebi nosi mutirani, a koliki originalni oblik virusa, još nije prošlo dovoljno vremena od prodora mutiranog soja u Njemačku da bi se moglo sa sigurnošću pratiti kakvo je stanje.

Zna se ipak, navodi Institut Robert Koch, da je potvrđeno 28 slučajeva soja iz Engleske, i to u sedam njemačkih pokrajina, te 17 slučajeva soja iz Južnoafričke Republike u tri pokrajine. Što se Hrvatske tiče, mutacije su zabilježene u većini zemalja koje ju okružuju.

Focus se dalje poziva na izjavu medicinskog stručnjaka Jeremyja Farrara za Der Spiegel:

“Mislim da je neizbježno da se novi sojevi prošire i da uskoro postano dominantni diljem svijeta. Zbog toga će postati puno teže kontrolirati pandemiju, a bit će još i puno gore, ako se virus nastavi mijenjati. Stoga se sada nalazimo u dramatičnoj utrci.”

Farrar zato apelira da se SARS-CoV-2 i mutirane sojeve svim sredstvima krene zaustavljati, “koliko god je brže moguće”, u prvom redu što bržim i što masovnijim cijepljenjem stanovništva. I tu se može vidjeti podudarnost s hitnim i strogim mjerama Angele Merkel i njene administracije posljednjih dana.

A nije ona i jedina. Jučer je portugalski premijer Antonio Costa podigao uzbunu. Naredio je da se zatvore svi vrtići, škole i sveučilišta, za što je izričito kao razlog naveo nagli porast slučajeva zaraza sojem B.1.1.7. Vlada Portugala navodi da u toj zemlji na mutirani soj koronavirusa otpada već 13 posto svih novih dnevnih slučajeva.

Irski premijer Leo Varadkar naveo je da u njegovoj zemlji na novi soj sada otpada čak 46 posto slučajeva i da to raste, zbog čega je rekao da će lockdown trajati još najmanje do ožujka. Nizozemska je, pak, uvela zabranu napuštanja domova građanima od 21 do 4.30 sati i zabranila je letove iz Velike Britanije, Južnoafričke Republike i iz Južne Amerike.

Što se tiče do danas razvijenih cjepiva protiv covida, BioNTech i Pfizer nedavno su dovršili istraživanje djelotvornosti svog cjepiva na, kako je pisao N1 info, mnoštvo mutiranih sojeva, ne samo ova tri koja trenutno najviše zabrinjavaju, te je ispalo da bi njihovo cjepivo trebalo biti, po svemu sudeći, djelotvorno protiv 16 mutacija.

Neuspješnim se nije pokazalo protiv nijedne, nego djelotvornost na daljnje mutirane sojeve virusa još traje. Jedan od glavnih njemačkih imunologa Carsten Watzl kazao je da su “rezultati vrlo umirujući”. Moderna je, usto, zbog specifičnosti tehnologije korištene u razvoj svog cjepiva, već pred EU-om objavila da bi, ako bi se za time pokazala potreba, u samo nekoliko tjedana bila kadra prilagoditi svoje cjepivo novom soju virusa, o kakvoj god mutaciji bila riječ.

Najpoznatiji i najutjecajniji njemački virolog Christian Drosten, u jednom trenutku personifikacija borbe Njemačke protiv covida, kazao je za NDR da se u slučaju širenja mutiranih sojeva radi o “vremenskom prozoru”.

“Moramo djelovati baš sada ako želimo utjecati na širenje ‘mutanta’ u Njemačkoj. Kasnije se to neće moći napraviti kako treba, bit će prekasno.”

Profesor Nagel je, navodi Focus, u svom prestavljanju situacije kancelarki Merkel naveo da se “prostor djelovanja s lockdownima smanjuje uz mutirane sojeve.”

“Smatramo večernju i noćnu zabranu izlaska za jednu brzu i djelotvornu mjeru”, naveo je Nagel koji smatra i to da bi nastava u školi smjela, ako uopće ikako, onda biti dopuštena isključivo uz striktno nošenje maski, i to ne običnih medicinskih, nego onih atestiranih kao “FFP2”.

Nakon određivanja još strožeg lockdowna u Njemačkoj, Berlin razmatra i nove mjere. Navodi se mogućnost strožih kontrola na granicama.

Komentari

Vaš komentar