Hakeri zaustavili rad velikog teleskopa „Alma“

Nauka 04. nov 202215:41
Izvor: AFP/Alexander Joe, ilustracija

Najnapredniji teleskop na svijetu "Atakama", u Čileu, našao se na udaru hakera i trenutno je van upotrebe.

Opservatorija “Atakama” objavila je na Tviteru da su se našli na udaru kibernetičkog napada zbog čega su, do daljeg, morali da obustave aktivnosti.

Napad je otkriven i zaustavljen, ali, zbog obima napada, opservatorija ima problema sa primanjem i slanjem mejlova i funkcionisanjem internet stranica.

“S obzirom na prirodu štete još nije moguće procijeniti trenutak u kojem ćemo se vratiti svojim redovitim aktivnostima. Zahvaljujemo se partnerima na podršci i izvinjavamo zbog neugodnosti do kojih može doći tokom popravka sistema”, napisali su iz opservatorije.

“Atakama” je jedan je od najjačih i najnaprednijih radioteleskopa na svijetu.

Čini ga impresivni arsenal koji se sastoji od 66 visokopreciznih antena, koje nisu bile obuhvaćene ovim napadom, pa su naučni podaci koje su prikupile ostali netaknuti.

S obzirom na činjenicu da zbog svog jedinstvenog položaja “Atakama” ima jedinstvenu mogućnost posmatranja nastanka gasova i prašine, a onda i rađanja novih zvijezda i planeta u svemiru, hakerski napad mogao je ugroziti godine rada i prikupljene podatake.

Već sama činjenica da “Atakama” neće biti u upotrebi neko vrijeme onemogućiće rad stotinama astronoma širom svijeta koji upotrebljavaju njene podatke.

Još nije poznat potpuni obim napada, kao ni ko stoji iza njega, prenose naučni portali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar