Istraživanje: Katastrofalne poplave u Evropi bi mogle postati česta pojava

Nauka 21. jul. 202116:291 komentar
Podijeli:
Izvor: FENA

Istraživanje urađeno uz pomoć kompjuterske simulacije pokazuje da bi katastrofalne poplave poput onih koje su nedavno pogodile Evropu mogle postati mnogo češća pojava u budućnosti uslijed globalnog zagrijavanja, piše britanski Guardian.

Guardian navodi da kompjuterski modeli visoke rezolucije pokazuju da bi, u najgorem slučaju, oluje koje se sporo kreću mogle postati 14 puta češća pojava nad kopnom Evrope do kraja stoljeća, uz objašnjenje da što se oluja sporije kreće, to više kiše pada na malo područje i povećava se rizik od ozbiljnih poplava.

Naučnici su već svjesni činjenice da više temperature zraka uzrokovane klimatskom krizom znače da atmosfera može zadržati više vlage, što dovodi do ekstremnih pljuskova, ali ova analiza je prva koja istražuje direktnu ulogu sporih oluja u stvaranju ekstremnih pljuskova širom Evrope.

Oluje simulirane u ovoj studiji kreću se još sporije od onih koje su zadesile Njemačku, Holandiju i druge zemlje u proteklih sedam dana, što znači da bi došlo do još ekstremnijih kiša i poplava.

Simulacije pokazuju da se može dogoditi i gore“, rekao je Abdullah Kahraman sa Univerziteta Newcastle u Velikoj Britaniji koji je vodio istraživanje.

Ova studija pokazuje da, osim pojačavanja kiša s globalnim zagrijavanjem, možemo očekivati i veliki porast sporih oluja. Ovo je vrlo relevantno za nedavne poplave u Njemačkoj i Belgiji, što ističe razorne posljedice sporih oluja“, rekla je profesorica Lizzie Kendon iz državne meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva.

Naučnici smatraju da je ubrzano zagrijavanje Arktika možda glavni uzrok usporavanja vremenskih sistema uslijed usporavanja ‘jet-stream’ vjetrova u gornjem dijelu atmosfere, a ovaj fenomen je već u prošlosti povezan sa ekstremnim vrućinama u Rusiji i poplavama u Pakistanu.

Studija je pokazala da je najveći porast sporih oluja nad kopnom zabilježen tokom ljeta.

Ljeti, posebno u augustu, najveći porast se javlja na velikom dijelu evropskog kontinenta“, rekao je Kahraman.

On je rekao da ga je iznenadio predviđeni uticaj ovih fenomena koji se proširio na hladnije sjeverne regije Europe.

Otkrili smo da cijela Europa, uključujući Veliku Britaniju i Skandinaviju, doživljava tako spor ekstremni potencijal za kišne oluje“, objasnio je.

Guardian navodi da su naučnici “šokirani” intenzitetom i razmjerama nedavnih poplava u zapadnoj Evropi u kojima je stradalo više od 180 ljudi jer nisu očekivali da će se obarati rekordi vezani za klimatske fenomene na tolikom širokom području ili tako brzo.

Nova studija, objavljena u žurnalu Geophysical Research Letters, koristi kompjuterske modele državne meteorološke službe Velike Britanije te procjenjuje kretanje sporih oluja u scenariju u kojem se emisije ugljika ne smanjuju te nastavljaju da rastu.

Vlade širom svijeta su previše sporo smanjivale emisije stakleničkih plinova i globalno zagrijavanje se brzo nastavlja“, rekla je profesorica Hayley Fowler sa Univerziteta Newcastle, članica tima koji je sastavio ovu studiju.

Ova studija sugerira da će promjene ekstremnih oluja biti značajne i da će uzrokovati povećanje učestalosti razornih poplava širom Evrope. Ovo, pored trenutnih poplava u Evropi, predstavlja upozorenje koje nam je potrebno da bismo proizveli poboljšane sisteme upozorenja i upravljanja u vanrednim situacijama”, dodala je ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar