Jeff Bezos danas putuje u svemir

Nauka 20. jul. 202109:142 komentara
Podijeli:
Izvor: Sajjad HUSSAIN / AFP

Jeff Bezos, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, spreman je da danas poleti u svemir u svom raketnom brodu "New Shepard" u historijskom podorbitalnom letu, što je nova prekretnica u privatnim putovanjima u kosmos.

Američki milijarder će u 15.00 časova po srednjoevropskom vremenu poletjeti iz pustinje u Zapadnom Teksasu do ivice svemira, a let će trajati 11 minuta.

Prije devet dana, njegov veliki konkurent  Richard Branson obavio je uspešno prvi turistički let do svemira preko svoje kompanije Virgin Galactica, ali će Bezos dostići veću visinu – 100 kilometara u poređenju sa Bransonovih 86 kilometara.

Zajedno sa Bezosom u raketnom brodu će biti njegov brat Mark, potom avijatičarka Voli Fank (82) i tinejdžer koji je nedavno završio srednju školu Oliver Dimen (18), kao najstarija i najmlađa osoba koje će stići do svemira.

„Uzbuđen sam, ali ne i nervozan. Vidjećemo kako ću se osjećati kada budem vezan u sjedištu“, rekao je Bezos stanici „Fox“.

On je dodao da su posada i raketa spremni i da svi imaju dobar osjećaj o predstojećem letu.

Fankova je bila dio grupe „Merkur 13“ i prošla je obuku za Nasine astronaute početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, ali nije dobila priliku da leti u svemir zbog svog pola.

Dimen je prva mušterija koja plaća za let Bezosovoj kompaniji „Blue Origin“. On planira da od septembra studira fiziku i menadžment inovacija na Univerzitetu u Utrehtu.

Bezos je osnovao „Blue Origin“ 2000. godine, a „Blumberg“ procjenjuje njegovo bogatstvo na 206 milijardi dolara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar