Johnson & Johnson cjepivo preporučeno i u zemljama s varijantama covida

Nauka 17. mar. 202116:02
Podijeli:
Izvor: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Cjepivo tvrtke Johnson & Johnson preporučuje se i u zemljama u kojima cirkuliraju zaraznije varijante koronavirusa, rekli su u srijedu stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Strateška savjetodavna skupina stručnjaka (SAGE) za cijepljenje pri WHO-u je nakon sastanka u ponedjeljak u srijedu objavila svoje preporuke o upotrebi cjepiva koje je razvila američka farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson.

WHO je odobrio cjepivo protiv covida-19 Johnson & Johnsona u petak.

“Preporučujemo njegovu upotrebu u zemljama gdje je ubrzano širenje varijanti i u zemljama za koje raspolažemo s informacijama o upotrebi tog cjepiva za kontrolu SARS-CoV-2 koji su izazvale te varijante”, izjavio je na konferenciji za novinare Alejandro Carvioto, predsjednik skupine stručnjaka WHO-a za cijepljenje.

“Globalno, nakon razmatranja podataka imamo cjepivo koje je sigurno”, dodao je i ponovio da se ono preporučuje za sve starije od 18 godina, bez dobne granice.

U siječnju je Johnson & Johnson objavio da je njegovo cjepivo 66 posto učinkovito protiv covida-19.

To je prvo cjepivo s odobrenjem WHO-a u jednoj dozi umjesto dvije, a može se skladišti na temperaturama hladnjaka.

Cjepivo Johnson & Johnson je hitno odobreno u Sjedinjenim Državama krajem veljače. Odobreno je i u Kanadi početkom ožujka i 11. ožujka u Europskoj uniji, a već ga je počela primjenjivati Južnoafrička Republika.

Komentari

Vaš komentar