David Julius i Ardem Patapoutian dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

Nauka 04. okt. 202112:03 > 12:04
Podijeli:
Izvor: Nobelov komitet/Twitter

Nobelov komitet započeo je objavu Nobelovih nagrada za 2021. Nagrada za fiziologiju ili medicinu ove godine odlazi u ruke Davida Julisu i Ardem Patapoutiana za njihova otkrića u oblasti receptora za temperaturu i dodir.

“Naša sposobnost da osjetimo toplinu, hladnoću i dodir ključna je za opstanak i podupire našu interakciju sa svijetom oko nas. U svakodnevnom životu ove osjećaje uzimamo zdravo za gotovo, ali kako se pokreću živčani impulsi tako da se temperatura i pritisak mogu percipirati? Ovo pitanje riješili su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade. David Julius je koristio kapsaicin, ljut spoj iz čili papričica koji izaziva peckanje, za identifikaciju senzora u živčanim završecima kože koji reagira na toplinu. Ardem Patapoutian je pomoću ćelija osjetljivih na pritisak otkrio novu klasu senzora koji reagiraju na mehaničke podražaje u koži i unutrašnjim organima. Ova revolucionarna otkrića pokrenula su intenzivne istraživačke aktivnosti koje su dovele do brzog porasta našeg razumijevanja o tome kako naš nervni sistem osjeća toplinu, hladnoću i mehaničke podražaje. Dobitnici su otkrili kritične karike koje nedostaju u našem razumijevanju složene interakcije naših osjetila i okoline”, saopštio je Nobelov komitet.

David Julius rođen je 1955. u New Yorku, SAD. Doktorirao je. 1984. sa Kalifornijskog univerziteta u Berkeleyu i bio je postdoktorand na Univerzitetu Columbia u New Yorku. David Julius je 1989. godine zaposlen na Kalifornijskom univerzitetu u San Franciscu, gdje je sada profesor.

Ardem Patapoutian rođen je 1967. u Bejrutu, Libanon. U mladosti se iz ratom razorenog Bejruta preselio u Los Angeles, SAD i doktorirao. 1996. sa Kalifornijskog tehnološkog instituta, Pasadena, SAD. Bio je postdoktorant na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku. Od 2000. godine je naučnik u Scripps Research, La Jolla, Kalifornija, gdje je sada profesor. On je istražitelj Medicinskog instituta Howard Hughes od 2014.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar