Kineska sonda za Mars snimila je cijelu Crvenu planetu

Nauka 30. jun 202212:57 > 13:07
Podijeli:
Izvor: China's National Space Administration - slika planine na Marsu koju je napravila kineska sonda Tianven-1

Poslije više od godinu dana na površini Marsa, kineska sonda Tianwen-1 snimila je slike koje pokrivaju cijelu Crvenu planetu, objavila je 29. juna svemirska agencija te zemlje.

Tianwen-1 (međuplanetarna misija Kineske nacionalne svemirske administracije) lansirana je 2020. godine, i sletjela na Mars prošlog maja, kada je rover Zhurong na brodu započeo svoju misiju patroliranja i istraživanja planete pod budnim okom orbitera koji ga je pratio.

Izvor : Sprt98, Wikipedia, model lendera Tianwen-1 i Zhurong rovera

Tianwen-1, koji se sastoji od 6 svemirskih letjelica: orbitera, dve pokretne kamere, lendera, daljinske kamere i rovera Zhurong, prvi je rover Narodne Republike Kine koji je ikada sletio na drugu planetu.

Ime je dobio ime po kineskoj mitsko-istorijskoj ličnosti koja se povezuje sa vatrom i svijetlošću, jer se i sam Mars naziva “planetom vatre”. Namjene su mu višestruke – proučavanje topografije, geologije lokalnog područja, leda, minerala, stijena, uzorkovanje atmosfere.

U saopštenju kineske Nacionalne svemirske agencije (CNSA) navodi se da je sonda sada završila sve zadatke koji su joj dodijeljeni, uključujući snimanje slika srednje rezolucije koje pokrivaju cijelu planetu.

Izvor : China's National Space Agency (CNSA)

Slike, koje je svemirska agencija objavila na društvenim mrežama, pokazuju neravni teren marsovskog pejzaža: prašnjave crvene dine, štitne vulkane, udarne kratere, ledeni pokrivač južnog pola i litice i grebene kanjona Valles Marineris – jednog od najvećih kanjona u našem solarnom sistemu.

Slike je napravio orbiter sonde, koji je obišao Mars 1.344 puta, snimajući slike planete iz svakog ugla, dok je rover istraživao površinu, saopštila je CNSA.

Sonda je prikupila 1.040 gigabajta neobrađenih naučnih podataka, koje su naknadno obradili naučnici na Zemlji i predali istraživačkim timovima na dalja proučavanje, saopštila je agencija.

CNSA je podijelila informacije o letu orbitera sa NASA-om i Evropskom svemirskom agencijom (ESA), a naučni podaci će biti dostupni međunarodnim naučnicima “u odgovarajućem trenutku”.

Sa temperaturama koje su padale tokom Marsove zime, kao i sa lošim uslovima zbog nanosa pijeska i prašine, rover je 18. maja ušao u režim mirovanja koji će trajati kroz oštru sezonu prije očekivanog “buđenja” u decembru – kada će područje slijetanja ući u rano proljeće, sa boljim vremenom, koje će omogućiti sprovođenje svih zadataka.

Pre uspijeha Kine sa Tianwen-1, samo su Sjedinjene Države i bivši Sovjetski Savez spustili svemirsku letelicu na površinu Marsa, dok su Indija, Evropska svemirska agencija (ESA) i Ujedinjeni Arapski Emirati poslali letjelice da uđu u orbitu planete.

Sa Tianwen-1, Kina je postala prva nacija koja je pokušala da pošalje i orbiter i rover u svoju prvu misiju na Mars. NASA je, na primer, poslala više orbitera na Mars pre nego što je ikada pokušala da sleti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar