Može li se covid-19 širiti i putem smrznute hrane?

Nauka 26. feb. 202112:16 > 12:16
Podijeli:
Izvor: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokušava utvrditi podrijetlo koronavirusa, a još uvijek nije isključena mogućnost da je širenju ranih slučajeva doprinijela i smrznuta divljač.

Ranije ovog mjeseca WHO je na konferenciji za medije izjavio da virus vjerojatno potječe od šišmiša, te je prenesen na ljude preko žive intermedijarne životinje. Međutim, tim je također kazao da je važno istražiti je li zamrznuto meso divljih životinja uzgojeno na kineskim farmama možda bilo zaraženo virusom i je li bilo izvor nekih od najranijih slučajeva u Wuhanu.

Član tima Dominic Dwyer, virolog iz Australije, navodi da su potrebna dodatna istraživanja koja bi odgovorila na to kako su smrznute životinje mogle biti kontaminirane.

Kineski mediji su mjesecima navodili da je virus možda stigao u Wuhan putem uvezenog smrznutog mesa. Naknadna lokalna žarišta također su bila povezana s uvezenom smrznutom hranom. Znanstvenici u Kini također su objavili niz navoda koji pokazuju da je prijenos virusa putem smrznutog mesa moguć. No, mnogi znanstvenici izvan Kine smatraju da je ovo pokušaj Kine da skrenuti kritike o epidemiji u drugom smjeru. Kažu da je mala mogućnost da se SARS-CoV-2 prenosi s jedne osobe na drugu kroz kontaminirane površine.

Prijenos je moguć

Studije iz Kine sugeriraju da je prijenos virusa putem smrznutih površina moguć, a istraživači iz Singapura objavili su izvještaj da SARS-CoV-2 može ostati zarazan na površini smrznutog ili rashlađenog mesa dulje od tri tjedna.

Dva mjeseca kasnije, istraživači iz Kine povezali su novo žarište s gradskom tržnicom Xinfadi. U zajednici tada nije bilo prijenosa 56 dana, a istraživači su pronašli čestice virusa na smrznutom lososu na tržnici. Tim WHO-a također je uzeo ove nalaze u obzir.

U trećoj studiji skupina znanstvenika u Kini izvijestila je da je u rujnu izolirala zarazni virus iz ambalaže smrznutog bakalara za koji se smatralo da je izvor zaraze kod radnika na pristaništu u Qingdau. Nakon izbijanja ovih žarišta, kineske vlasti uvele su u studenom obveznu dezinfekciju smrznute hrane.

Rizik od zaraze postoji

WHO ne smatra da je pandemija počela prijenosom virusa putem smrznute hrane, no smatraju da je moguće da je zaražena životinja mogla biti izvor žarišta na morskoj tržnici Huanan, piše Nature. Također je moguće da su “ljudi došli zaraženi na tržnicu i tako izazvali žarište”, rekao je Dwyer.

Kada su istraživači analizirali tržnicu nakon zatvaranja, nisu pronašli tragove virusa SARS-CoV-2 ni na životinjama ni na smrznutom mesu. Međutim, Dwyer kaže da je moguće da nije uzeto dovoljno uzoraka koji bi ih isključili kao izvor zaraze.

Andrew Breed, veterinarski epidemiolog, navodi da rizik od zaraze postoji ako je meso zaraženo virusom. Međutim, Breed dodaje kako se malo zna o stanju hrane tijekom transporta na tržište.

“Zamrzavanje i odmrzavanje definitivno će smanjiti održivost određenih vrsta virusa, uključujući koronaviruse”, kaže.

Žive životinje vjerojatniji su izvor virusa

Istraživači navode da je veća vjerojatnost da je virus SARS-CoV-2 prvi put na ljude prešao sa žive životinje.

Dwyer kaže da je presudno otkriti imaju li radnici na farmama divljih životinja s kojih su stizali proizvodi na tržnice u Wuhanu antitijela na koronavirus. Smatra da će to biti ključno otkriće koje će istraživače usmjeriti prema konačnom podrijetlu epidemije.

Komentari

Vaš komentar