Naučnici potvrdili vezu između poglavice Bika koji sedi i njegovog živog potomka

Nauka 28. okt 202110:07
Podijeli:
Izvor: National Portrait Gallery, Smithsonian Institution/Handout via REUTERS

Naučnici su prvi put uspjeli da potvrde vezu neke historijske ličnosti i njenog živog potomka, u ovom slučaju čuvenog indijanskog poglavice Bika koji sjedi i čovjeka koji tvrdi da je njegov praunuk, prenosi France-Presse.

Otkriće je rezultat nove tehnike koja omogućava da se genetske informacije dobiju iz fragmentiranog uzorka stare DNK.

Tehniku je razvio tim naučnika na čelu sa Eskeom Vilerslevom sa Univerziteta Cambridge u Velikoj Britaniji i centra Lundbek fondacije u Danskoj.

Njihovi rezultati objavljeni su u srijedu u časopisu „Science Advances“.

Prethodne studije, zasnovane na starim genetskim uzorcima, pokušavale su da pronađu podudaranja koristeći spolne genetske markere.

Enrie LaPointe (73) tvrdi da je potomak Bika koji sjedi po majčinoj strani, objasnio je profesor Vilerslev, što je onemogućilo upotrebu ranijih tehnika.

Vilerslev je sa svojim timom pronašao način da lokalizuju „autozomni hromozom“ koji je spolno neobilježen.

„Na osnovu ovoga možemo da utvrdimo vezu sa Bikom koji sjedi“, rekao je za AFP Vilerslev, dodajući da su naučnici „100 posto sigurni“ da je Enrie LaPointe praunuk indijanskog poglavice.

Bik koji sjedi (Tatanka Iyotake), poglavica plemena Sijuks, predvodio je indijanska plemena u bici kod Little Big Horna 1876. protiv američke Sedme konjičke divizije pod komandom generala Georgea Custera.

Komentari

Vaš komentar