Psi tragači mogu raspoznati koronavirus među 15 drugih patogena

Nauka 29. dec. 202108:28
Podijeli:
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Psi tragači mogu s velikom preciznošću razlikovati koronavirus od 15 drugih virusnih respiratornih patogena, pokazuje njemačka studija.

Istraživanje međunarodnog tima naučnika na čelu s njemačkim veterinarskim fakultetom u Hannoveru (TiHo) prvi je put dokazalo da su supstance koje životinje namirišu kod ljudi zaraženih koronavirusom specifične za Sars-CoV-2.

Psi su tokom pandemije zbog svog izvanrednog njuha korišteni u nekim javnim prostorima poput aerodroma kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Frontiers in Medicine psi tragači ne mogu namirisati virus, nego hlapljive organske spojeve koji nastaju tokom metaboličkih procesa nakon zaraze.

“Poznato je da zarazne respiratorne bolesti mogu oslobađati specifične hlapljive organske spojeve, a ova studija pokazuje da psi mogu prepoznati jedinstvene uzorke hlapljivih organskih spojeva iz Sars-CoV-2”, objasnio je Holger Volk, profesor i voditelj Klinike za male životinje u TiHo-u.

Za studiju su naučnici koristili 12 pasa tragača koji su obučeni inaktiviranim uzorcima sline pacijenata zaraženih koronavirusom.

Uzorci su sadržavali različite virusne patogene među kojima je bio i Sars-CoV-2, ali i patogeni gripe poput influence tipa A i B, rinovirusa i drugih koronavirusa poput MERS-a.

Kontrolni uzorak bila je slina zdravih dobrovoljaca i nezaražene stanične kulture.

“Prosječne specifičnosti bile su iznad 90 posto u sva tri scenarija u testiranju, što ukazuje na to da psi mogu razlikovati SARS-CoV-2-infekcije od drugih virusnih infekcija”, navodi studija.

Specifičnost se odnosi na otkrivanje negativnih kontrolnih uzoraka.

Kako bi psi njuhom pouzdano razlikovali infekcije koronavirusom od drugih respiratornih infekcija, potrebno je u njušni trening pasa uključiti veliki broj uzoraka različitih virusnih respiratornih infekcija, napisali su autori studije.

Psi se sve više koriste za otkrivanje mirisa u nekoliko područja medicinskih istraživanja, zato što je utvrđeno da efikasno otkrivaju zarazne i nezarazne bolesti kao što su različiti karcinomi, malarija, bakterijske i virusne infekcije.

Psi tragači za koronavirus su, naprimjer, raspoređeni u aerodromu Helsinki u Finskoj, gdje one koji to žele može testirati osam obučenih pasa njušenjem komada tkanine trljane o kožu dobrovoljca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar