Šta znamo o britanskom soju virusa koji je zabilježen i u Bosni i Hercegovini?

Nauka 10. feb 202109:46 > 09:47
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Tim mladih naučnika, predvođen prof. dr. Teufikom Goletićem, šefom Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, detektirao je britanski soj koronavirusa na tlu BiH, a jučer je to javnosti i zvanično saopćeno.

Radi se o novom soju koronavirusa, označenom kao B117, koji je do sada otkriven u 75 država svijeta, i koji je prema tvrdnjama naučnika od 30 do 70 posto zarazniji od ranije dominantnog soja SARS-CoV-2.

Prema riječima Goletića, britanski soj koronavirusa otkriven je kod stranog državljanima koji je u našoj zemlji u prethodnom periodu boravio kao turista.

Kakvi su simptomi?

Simptomi zaraznijeg, “britanskog” soja koronavirusa nešto su drugačiji od ranije dominantne varijante, pokazuje studija britanskoga Nacionalnog statističkog ureda.

Gubitak mirisa i okusa, “zaštitni znak” zaraze osnovnim sojem koronavirusa, nešto je rjeđi pri zarazi takozvanom B.1.1.7 varijantom. Kašalj, umor, mijalgija (bol u mišićima) i grlobolja u toj su verziji češći. Nema razlike u učestalosti glavobolja, nedostatka daha, proljeva i povraćanja.

U istraživanju su proučeni podaci nasumično izabranih 6000 ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus.

70 posto zarazniji

Mutacije, odnosno promjene u genetskom materijalu virusa, uobičajena su pojava. Nekima od njih virus sam sebi šteti, ali druge mu mogu dati prednost kao što je slučaj u britanskoj varijanti koja se lakše širi.

Po dosadašnjim istraživanjima, soj B.1.1.7 od 30 do 70 posto je zarazniji od ranije dominantnog soja. Zasad nije ustanovljeno da je B 1.1.7 i smrtonosniji.

Komentari

Vaš komentar