Zemljotres koji to nije – neobična pojava u Njemačkoj

Nauka 01. jul 202209:52
Podijeli:
Izvor: CARLOS MUNOZ-YAGUE/EURELIOS / Sciencephoto / Profimedia

Seizmolozi budno prate i analiziraju svako podrhtavanje tla. No, ono ne mora uvijek imati prirodne uzroke. Sve osjetljiviji specijalizirani instrumenti mogu zabilježiti podrhtavanje tla koje je nastalo od eksplozije, građevinskih radova, pa čak i - koncerata.

Naime, njemački DESY, jedan od vodećih svjetskih akcelatorskih centara, u kojem naučnici koriste cijeli niz specijaliziranih uređaja za proučavanje interakcije sitnih elementarnih čestica i ponašanje novih tipova nanomaterijala, ali i biomolekularnih procesa koji su ključni za život, opremljen je i veoma osjetljivim instrumentima koji bilježe podrhtavanje tla. Tako je 17. juna 2022. godine, ovaj centar, koji proizvodi najintenzivnije rendgenske zrake na svijetu, ubrzava čestice kako bi zabilježio razinu energije i otkrio nove spoznaje o svemiru, zabilježio neobično podrhtavanje na području Hamburga, piše Zimo.hr.

Kako je vidljivo na slici koju su objavili na Twitteru, seizmograf je zabilježio abnormalno podrhtavanje blizu Hamburga. No, u to vrijeme, službeno, nije zabilježen ni jedan potres.

Enigma je riješena kad su naučnici provjerili što se u to doba dešavalo u i bližoj okolici Hamburga. I otkrili da se podrhtavanja pojavljuju u isto vrijeme kad je započeo koncert popularne grupe Rammstein.

Tako su osjetljivi instrumenti zabilježili transverzalne vibracije u tlu, koje su vjerojatno nastale kad su tisuće ljudi na koncertu počele skakati i plesati. Naučnici nagađaju da su njihovi instrumenti zabilježili i eksplozije pirotehnike koja se koristila tokom koncerta.

No, unatoč tome što su ih uzbunili, naučnici nisu ljuti na muzičare i njihove obožavatelje. Jednostavno su s njima (i ostatkom svijeta) podijelili ovu zanimljivu informaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar