Žene sa sindromom policističnih jajnika izložene povećanom riziku od covida-19

Nauka 19. jun. 202112:01
Podijeli:
Izvor: Unsplash / ilustracija

Iako se osobe s ovim sindromom ne smatraju visokorizičnim pojedincima, autori ove studije smatraju da je to pogrešno jer je pandemija pokazala kako se malo pažnje posvećuje ovom sindromu u zdravstvenom sustavu.

Žene sa sindromom policističnih jajnika izložene su povećanom riziku od razvoja covida-19, pokazala je studija koja je obuhvatila više od 20.000 osoba koje imaju ovaj sindrom.

Iako se osobe s ovim sindromom ne smatraju visokorizičnim pojedincima, autori ove studije smatraju da je to pogrešno jer je pandemija pokazala kako se malo pažnje posvećuje ovom sindromu u zdravstvenom sustavu.

Sindrom policističnih jajnika često je obilježen prekomjernom razinom muškog hormona (ili androgena) i malim folikulima na jajnicima koji mogu poremetiti menstruaciju, pa otuda i naziv. Uz neredovite i obilne mensturacije, osobe s ovim sindromom mogu imati probleme s kožom, česte promjene raspoloženja, poteškoće sa spavanjem te se mogu debljati. Uz to, ovaj sindrom može utjecati i na plodnost.

Između 50 i 70 posto pacijenata sa sindromom policističnih jajnika razvije otpornost na inzulin,što dovodi do dijabetesa – stanja koje također povećava rizik od covida. Još nema lijeka za ovo stanje, ali kontracepcijske pilule i promjene nekih životnih navika mogu pomoći.

Sindom povećava rizik od covida za 28%

Istraživači su analizirali tisuće žena iz Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući i one sa i bez sindroma policističnih jajnika. S obzirom na to da ovaj sindrom čini pacijente izloženijim visokom tlaku i dijabetestu, istraživači su htjeli otkriti čini li ih to i ranjijivijima na virus.

Istraživači su otkrili da je stopa covida kod žena s ovim sindromom gotovo dvostruko veća nego kod žena bez ovog sindroma, prenosi Insider. Nakon što su uključili i druge rizične čimbenike, uključujući pretilost, regulaciju glukoze, nedostatak vitamina D, hipertenziju i srčane bolesti, istraživači su otkrili da je kod pacijenata s ovim sindromom rizik od zaraze koronom veći za 28 posto. Nisu uzimali u obzir rasu, etničku pripadnost ili socioekonomski status.

Glavni autor studije Anuradhaa Subramanian rekao je za CNN da su potrebna dodatna istraživanja da bi se otkrilo zašto ovaj sindrom povećava rizik od zaraze, ali smatraju da bi razlog mogao biti to što sindrom može stvoriti upale niskog stupnja u tijelu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar