Niko ne zna kako će izgledati nastava u novoj školskoj godini

Obrazovanje 04. avg 202017:11 > 17:15
Podijeli:
Izvor: N1

Do početka nove školske godine manje je od mjesec dana, i to je jedino izvjesno kada je riječ o školstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine. U Republici Srpskoj se neće vraćati na online školu, ali kako će izgledati učionička nastava ne zna niko. Ono što se zna je da postojeći budžeti, što javni što kućni nisu dovoljni da se našoj djeci pruži kvalitetno obrazovanje.

Odgovore od krovnog ministarstva, kriznih štabova i vlade tražili su roditelji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Ono što su dobili im ne znači ništa zbog čega potpisuju peticiju da se njihova djeca vrate u školske klupe.

“Ministarstvo je u tom odgovoru prema nama odgovorilo da oni razmišljaju o svim opcijama i o tom planu B za tu online nastavu ukoliko do nje dođe. Međutim mi iz dosadašnjeg iskustva u to ne vjerujemo, jer da je to istina oni bi do sada raspisali neke natječaje za podjelu laptopa i tableta i nekih mrežnih printera da bi se ta nastava mogla odvijati”, pojasnio je Antoni Šajin iz Udruženja “Naša djeca”,

Upravo je nedostatak infrastrukture za vanučioničko učenje rezultiralo brojnim problemima za djecu, roditelje i nastavnike.

“Ono u čemu će sada roditelji ustrajati nakon ove peticije i u čemu su složni i učitelji, jer je Sindikat učitelja HNŽ-a na našoj strani je da nastava krene normalno. Na koji način, u kojem modusu, kako će to vlada odnosno ministarstvo sprovesti da li će to biti upošljavanje većeg broja učitelja i nastavnika da li će to biti više grupa jednoga razreda ne znamo, to je njihov posao, za to su plaćeni i neka donesu najbolju moguću odluku po djecu i po roditelje”, dodao je Šajin.

I u drugim kantonima iz krovnih ministarstava poručuju da će se odluka donijeti u skladu sa epidemiološkom situacijom.

“Kakva će epidemiološka situacija biti ne znamo ali ćemo osluškivati, pratiti i dobiti informacije od ZZJZ nakon čega ćemo odlučiti koji model ćemo primjeniti kada je u pitanju realizacija nastave. Također pripremamo jedan mješoviti, kombinovani model nastave koji podrazumijeva da određeni razredi pohađaju nastavu u klupama, a određen broj razreda putem online platforme”, pojasnio je Anis Krivić, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo.

U Republici Srpskoj se u ovom trenutku zna da škola neće biti online.

“Ali, određen način samog početka školske godine, odnosno odlazak učenika u školu će se u određenom segmentu desiti. Sad u kom obimu i na koji način – to ćemo definisati kroz preporuke instituta”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dok su oči uprte u epidemiologe oni poručuju da je moguć povratak u školske klupe uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

“Ja zagovaram da djeca krenu u škole, da se studenti i srednjoškolci vrate u klupe jer i ovako im dozvoljavamo da se okupljaju u kafićima u velikom broju i onda je deplasirano da im ‘zabranjujemo’ da tako kažem polazak u školu. A s naše strane, odnosno sa strane ministarstava prosvjete je da obezbjede u školama za nastavnike adekvatnu zaštitnu opremu”, kazao je Zeljković.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je da bi svijet mogao doživjeti “generacijsku katastrofu” zbog zatvorenih škola.

“Prvo otvorimo škole. Kada se lokalna transmisija Covida 19 stavi pod kontrolu vraćanje učenika u školu i otvaranje obrazovnih institucija mora biti najveći prioritet”, kazao je.

Obrazovanje u BiH nije u vrhu prioriteta, zbog čega roditelji, nastavnici i djeca u strahu čekaju drugu polovinu avgusta kada je i krajnji rok za nadležne da daju odgovore na sva pitanja o školstvu. Ono koje će biti ključno je postoje li resursi i infrastruktura za bilo koji od modela o kojima govore danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad