Objavljen set procedura, preporuka, smjernica za učenike, studente i predavače

Obrazovanje 24. avg 202017:05 > 17:10
Podijeli:
Izvor: N1

Predstavnici Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva obrazovanja ZDK su saopćili da će nastava u ovom kantonu početi 8. septembra.

Utvrđene su osnovne smjernice i preporuke, dok će modaliteti izvođenja nastave ovisiti o stanju u školi, njenim tehničkim i drugim preduvjetima, mogućnosti primjena preporuka i standarda koji će zaštititi sve učesnike u obrazovnom sistemu, trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te će se preporuke i smjernice provoditi na osnovu stanja i situacije u svakoj pojedinačnoj ustanovi, shodno generalnim preporukama.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je nakon održane press konferencije objelodanio i svim školama putem elektronske pošte uputio dokument “Procedure za rad odgojno-obrazovnih ustanova – vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu COVID-19 -” koji donosi detaljne upute, savjete, instrukcije i preporuke o izradi procedura za neometan rad u doba pandemije. Svi dokumenti objavljeni su i na internet stranici Instituta (inz.ba)

Referirajući se na zaključke svih relevantnih kriznih štabova, sve prethodne preporuke i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”, te Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a cijeneći značaj odgojno-obrazovnih ustanova (predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova) i njihov uticaj na odgoj i obrazovanje djece, te samim tim za društvo u cjelini, pripremljena je Procedura koja je detaljan osnova za izradu vlastitog plana i provedbe.

U tom dokumentu se nalaze i formulari, primjeri, tabele, skice i upute za izradu niza potrebnih pravila, a dio njih određene ustanove uspješno primjenjuju još od proljeća.

Institut je pripremio i javno objavio za sve ustanove i dokument “Plan za uspostavljanje i održavanje sistema biosigurnosti u kontekstu COVID-19” koji je dostupan na INZ-ovoj web stranici.

Navedeni Plan je sa primjerima kako ga treba osmisliti i realizirati svaka obrazovna ustanova, a sadrži i tabelarnu formu koja se može primjeniti u svim ustanovama kojima je ona neophodna.

Također, pripremljen je i dokument “Smjernice i informacije za roditelje/staratelje, učenike i studente u vezi početka nastave u školama” u kojem se detaljno roditelji ili staratelji upoznaju sa svojim obavezama i smjernicama kako da se izbjegne zaraza do odlaska i nakon povratka djeteta iz obrazovne ustanove. Razumljivo je da učenik ili student najmanje dvije trećine svog vremena provodi u domaćinstvu i javnosti, te da i njegovi roditelji, ukućani i prijatelji prije nego ostala djeca u školi mogu biti izvor ili prenosioci zaraze.

Izrađen je i takozvani “biosigurnosni model” za sve škole u ZDK, koji je upućen u sve škole.

Detalje potražite na OVOM linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad