Struka odbila zahtjeve roditelja u HNK, oni najavljuju i izlazak na ulicu

Obrazovanje 09. sep 202017:35 > 18:58
Podijeli:
Izvor: N1

Samo tri dana nakon početka nastave u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, roditelji okupljeni oko udruženja 'Naša djeca 2014' ponovo negoduju. Cilj im je djecu u potpunosti vratiti u školske klupe, bez nepotrebne samoizolacije za zdrave učenike i bez online nastave. Još prošle sedmice su uputili šest zahtjeva resornim ministarstvima. Danas nisu naišli na jezik razumijevanja.

Niti jedan od šest zahtjeva udruženja “Naša djeca 2014” iz Mostara nije odobren na sastanku sa zdravstvenim stručnjacima. Prvi i najvažniji zahtjev je bio za promjenu odluke o samoizolaciji učenika, odnosno iz udruženja traže da u slučaju zaraženog učenika u izolaciju ne šalje cijelo odjeljenje.

“To definitivno ne može i to sam im danas definitivno i jasno rekao, jer u tome slučaju bi jedno dijete koje je pozitivno prenijelo drugom djetetu, pa bi imali dvoje pozitivnih, pa bi na kraju sva djeca u odjeljenju bila inficirana. Dakle, najbolje je u tom slučaju jednog zaraženog cijelu grupu poslati u samoizolaciju, i onda nakon 14 dana imamo zdravu grupu vraćenu na nastavu”, tvrdi Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Roditelji u udruženju žele djecu u školskim klupama. Nisu zadovoljni ishodom sastanka, a ponajviše, kako kažu – ignorantskim odnosom kantonalnog ministra obrazovanja. Poduzet će nove korake.

“Neki zaključak vam ne mogu donijeti, jer u principu zaključka nema. Mi što smo tražili nismo dobili, oni u petak imaju krizni stožer, rekli su da će porazgovarati o tome svemu. Mi kao roditelji ne znam, sad ćemo se sigurno konsultirati, hoćemo li čekati ta njihova rješenja i petak ili ćemo u krajnjem slučaju ići na ulicu”, ističe Branislava Šarić, roditelj.

Da je djeci mjesto u školama, mišljenje dijele i prosvjetni radnici. Kažu – odluke nadležnih nemaju smisla ni logike.

“Djeca su pod maskom, imaju distance, i onda idi u autobus u kojem se voze 30 učenika bez maske, bez ičega. Nakon škole igraju nogomet zajedno, zagrle se. Nakon škole idu i u produženi boravak svi zajedno, igraju se druže se… A u školi sve mjere, onda se pitamo imaju li smisla mjere u školama”, kaže Slavko Lauš, sindikat osnovnih škola HNK.

Nastava u Hercegovačko-neretvanskom kantonu počela je u ponedjeljak. Obilježila su je dječija lica pod maskama, ulasci u školske zgrade na nekoliko različitih ulaza, distanca i zbunjeni roditelji. Tek je početak, dodaju roditelji, a stvari već ne funkcionišu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad