Kako je ukinut Fond za studentske zajmove: Budžet od milion KM sveli na 0 KM

Obrazovanje 15. okt 202009:49 > 18. okt 2020 21:01
Podijeli:
Izvor: N1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku karajem augusta ove godine da ukine Fond za studentske zajmove. Iako je ova informacija izazvala različite rekacije, prema informacijama Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, ovo nije loša informacija za studente jer će sredstva za zajmove biti uvećana.

Kao razlog za ukidanje Fonda, iz Vlade FBiH su naveli da je Fond posljednjih godina sve manje ostvarivao cilj i svrhu zbog koje je osnovan 2006. godine. 

Zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Damir Mašić postavio je, na posljednjoj sjednici, zastupničko pitanje Vladi FBiH zbog čega je ukinula ovaj Fond i na osnovu kojih analiza.

“Na osnovu koje analize, procjena i efekata je Vlada uopće ušla u taj aranžman i donijela odluku da jedini benefit koji su studenti FBiH imali od te iste Federacije, zbog čega je jedan takav program ukinut”, upitao je Mašić.

U Odluci je Vlada FBiH navela kako se podrška studentima putem ovog Fonda svela gotovo na klasično kreditiranje zbog čega je bilo sve manje zainteresovanih studenata, a Fond nije osigurao bilo kakvu drugu vrstu prihoda. S druge strane, budžet Fonda smanjivan je iz godine u godinu, što znači da i nije bilo nekih značajnih ulaganja.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kazali su za N1 kako se poslovi i aktivnosti na preuzimanju poslova Fonda u toku, te da se poštuju predviđeni rokovi. Prema ranijim informacijama, prenos ovlasti i poslova trrebao bi se obaviti u roku od 60 dana, odnosno do početka novembra.

“Preuzimanjem poslova Fonda za studentske zajmove od Ministarstva, studentima bi i dalje trebala biti dostupna sredstva Fonda, pa, čak, i uvećana, na primjer, za materijalne i druge troškove rada Upravnog odbora Fonda i slično. Poslove Upravnog odbora će preuzeti Sektor za visoko obrazovanje, odnosno službenici Ministarstva u okviru redovitih poslova, koristeći materijalna i druga sredstva Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a s ciljem dalje finansijske podrške studentima u Federaciji BiH”, kazali su nam iz ovog Ministarstva.

Cilj osnivanja Fonda bio je podsticanje osiguranja novca, podrška i omogućavanje studiranja studentima na univerzitetima u FBiH. Najviše zajmova dodijeljeno je 2010. godine – 669, a najveći dio korisnika su bili najbolji studenti koji su zbog dobrog prosjeka bili oslobođeni vraćanja zajmova.

Problem je što je budžet ovog Fonda iz godine u godinu smanjivan pa je tako sa milion KM, koliko su imali 2010. godine, od 2013. godine on iznosio svega 300.000 KM, da bi prošle godine on iznosio 220.000 KM. U ovoj godini sredstva su potpuno ukinuta.

Fond je nudio beskamatna namjenska sredstva u iznosu od 2.500 KM, a studenti su bili obavezni vratiti taj dug po prestanku ili završetku studija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad