Prosvjetni radnici u teškoj situaciji u pandemijskim uslovima

Obrazovanje 22. okt 202009:21 > 09:34
Izvor: N1

O obrazovanju tokom pandemije za Novi dan govorili su profesori Indira Buljubašić I Namir Ibrahimović iz Sarajeva, Edina Čomić iz Mostara, Roberto Zahirović iz Travnika i Dragana Mališ iz Foče.

Online škola, kombinovana nastava, rad od kuće, rad sa djecom, rad sa roditeljima… pred nizom pitanja i nedoumica u pandemiji su se našli i prosvjetni radnici. Pitali smo naše goste kako se snalaze sa novim načinom rada. 

Ibrahimović je direktor jedne škole u Sarajevu i kaže za N1 kako je njemu lakše nego kolegama koji su u učionicama.

Apsolutno razumijem kolege i to je nezahvalna i teška pozicija u kojoj nisu jasno postavljene stvari. Nastavnici i profesori koriste sve svoje vrijeme vodeći računa kako da rade s djecom. Znaju da su odgovorni i da je teško nadoknaditi sve ovo i da će biti posljedica nakon pandemije“, poručio je Ibrahimović.

Čomić ističe kako je sada drugačije biti profesor nego ikada prije.

Stresno je svima koji su u obrazovanju i mislim da je svima podjednako stresno“, rekla je.

“Meni je lijepo biti profesor. Prihvatio sam činjenicu da je to opis posla i adaptiram se u bilo kojoj situaciji da se nalazimo. Djeca su svemir za sebe i važno je znati kako da im uvijek pomognem. Moramo biti ti koji će davati tu energiju i elan za dalje”, naglašava Zahirović.

Mališ je navela kako je potrebno više zalaganja, ali da uz razumijevanje nastavnika, učenika, roditelja sve ovo može da funkcioniše lijepo.

Iskustva od proteklog proljeća su dragocjena i u svakom slučaju dijelim mišljenje većine kolega kad kažem da sad možemo nešto više vjerovati u sebe, ali ne zaboravimo na činjenicu da je lakše završiti školsku godinu u klupama. Sva iskustva, i svoja i tuđa, ćemo iskoristiti“, rekla je Buljubašić. Istakla je i kako prosvjetni radnici imaju mnogo problema zbog kombinovanog modela nastave, te da rijetko kada stignu i da jedu, kao i da odu u toalet. 

Zahirović je rekao kako je strašna je situacija ali da svijet ide dalje.

Moramo se adaptirati, pa sve će proći Bože dragi, pa i ovo. Svi nosimo breme, ali pomažemo jedni drugima da prođe ovo na najbolji način. Tako je, kako je“, potcrtao je Zahirović za N1. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad