Centar za interdisciplinarne studije UNSA vrši upis na 2. i 3. ciklus studija

Obrazovanje 23. sep. 202115:20
Podijeli:
Izvor: Centar za interdisciplinarne studije UNSA

Centar za interdisciplinarne studije (CIS) "Prof. dr. Zdravko Grebo" Univerziteta u Sarajevu upisuje nove studente na drugi ciklus studija i specijalistički studij u 2021/2022. godini, kao i doktorski studij.

Centar za interdisciplinarne studije “Prof. dr. Zdravko Grebo” Univerziteta u Sarajevu objavio je početkom septembra konkurs za upis studenata na drugi ciklus studija i specijalistički studij u 2021/2022. godini, a sada je otvoren i konkurs za upis polaznika Interdisciplinarnog doktorskog studija: Globalne studije.

Među aktuelnim master programima su Evropski regionalni master program “Demokratija i ljudska prava u Jugoistočnoj Evropi” na engleskom jeziku, te specijalistički studij “Nutricionizam”, “Evropske studije (ES), “Jedinstveno zdravlje”, “Zaštita od prirodnih katastrofa” i “Međunarodna i regionalna sigurnost”. Interdisciplinarni doktorski studij nosi naziv Globalne studije.

“Naši pažljivo osmišljeni i inovativni jednogodišnji i dvogodišnji programi prilika su da od etabliranih akademskih stručnjaka učite o oblastima izrazito traženim na tržištu rada, slijedeći savremene metode obrazovanja i prevazilazeći okvire jedne naučne discipline. Kroz najbolju kombinaciju teorije i prakse studenti imaju priliku da steknu diplomu iz oblasti nutricionizma, deficitarnog zanimanja, da kroz inovativne i moderne metode rada postanu magistri/ce Evropskih studija i dio procesa evropskih integracija naše zemlje ili da kroz interdisciplinarni doktorski studij posvećen razumijevanju globalnih kretanja utabaju svoj put ka uspješnoj karijeri u akademskom, vladinom ili nevladinom sektoru”, poručuju iz CIS-a istakavši samo neke od ponuđenih programa.

Konkurs za master programe je otvoren do 1. oktobra, a kada je riječ o doktorskom studiju, konkurs će biti otvoren do 20. oktobra 2021. godine.

O doktorskom programu ‘Globalne studije’

“Doktorski studij Globalne studije pruža jedinstven interdisciplinarni program za studente koji žele proučavati globalne fenomene koji imaju svoje reperkusije i pojavne oblike u smislu sukoba, migracija, ljudskih prava, ekološke održivosti, političke ekonomije, promjene razumijevanja kulture itd. Cilj ovog programa je podsticati kritičko promišljanje te osigurati preduvjete za uspješan i odgovoran naučni rad u interdsciplinanom polju društvenih nauka u skladu s najvišim naučnim, metodološkim i etičkim standardima”, objasnila je voditeljica programa prof. dr. Melika Husić-Mehmedović i istakla da će se nastava u akademskoj 2021/2022. godini održavati u hibridnom modelu, u učionici uz direktan prijenos putem Cisco Webex tehnologije za studente koji žive van Bosne i Hercegovine. Još jedna inovacija za ovu generaciju je polaganje svih predmeta na engleskom jeziku.

Misija Centra

“Misija Centra za interdisciplinarne studije je obrazovanje nove generacije stručnjaka/inja iz Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regije jugoistočne Evrope. Okupljajući više od 100 domaćih i stranih eksperata iz različitih naučnih oblasti predstavlja inkubator za interdisciplinarne programe na Univerzitetu u Sarajevu, čime doprinosi fleksibilnosti i jačanju Univerziteta kako bi mogao odgovoriti brzim i kompleksnim promjenama u društvu i ekonomiji. Interdisciplinarni studiji su namijenjeni osobama koje zanimaju različiti pristupi rješavanju problema sa kojima se sreću u svom poslovnom okruženju, te kombiniranje više nauka u jednom programu. Na globalnom tržištu rada postoji naglašena i rastuća potreba za ovim kadrovima koji su specijalisti u više disciplina”, navode iz Centra.

O svim detaljima programa i upisa možete se informisati na web stranici Centra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar