Eksterna matura: Ministarstvo ističe potrebu, roditelji negativne posljedice

Obrazovanje 05. jun. 202219:49 > 22:06
Podijeli:

Nakon dvije pandemijske godine, ponovo će se održati eksterna matura u Kantonu Sarajevo. Struka se zalaže za njeno provođenje. S druge strane, roditelji navode negativne posljedice, koje ova provjera znanja može donijeti.

Početkom godine donijeta je odluka o ponovnom sprovođenju eksterne mature učenika devetih razreda svih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. Prije nekoliko dana u programu N1, ministrica za odgoj i obrazovanje, Naida Hota Muminović, navodi da je to zakonska obaveza.

“Eksterna matura je eksterna provjera znanja koja nije izmišljena u Kantonu Sarajevo. Cijeli svijet ima ovaj ili onaj oblik eksterne procjene znanja. Kod nas je to naša eksterna matura, mala matura za učenike devetih razreda”, kazala je ministrica.

Značaj i potrebu eksterne mature osjete i srednjoškolske ustanove.

“Ocjena koju učenici donose u srednje obrazovanje nije nužno pokazatelj njihovog znanja. Smatram da je raskol između osnovnog obrazovanja, odnosno devetog razreda i prvog razreda srednje škole jako velik. Trebalo bi se raditi na tome da se znanje približava, ono koje učenici iznose iz osnovne škole, onome koje je potrebno za upis u srednje škole. I tu eksterna matura igra jednu vrstu korektiva i jednu vrstu objektivizacije”, kazao je Benjamin Hedžić, direktor JU Gimnazija Obala.

Elma Haverić, čija se kćerka trenutno priprema za eksternu maturu, kaže da su pripreme višemjesečne i zahtjevne, što iziskuje i dodatne troškove. Nije protivnik eksterne mature, ali smatra da je, nakon pandemije i online nastave, ovo dodatni stres za đake.

“Imam jako puno prijatelja i prijateljica koji imaju djecu koji su sad maturanti, i vidim da su svi pod velikim stresom, pod jedan da postignu što bolji uspjeh, pod dva da ispune te obaveze koje imaju prema eksternoj maturi. Naravno, to je dodatni stres uz cjelokupnu situaciju koja nas okružuje, i mislim da nisu zaslužili tu količinu stresa”, kazala je.

Cilj eksterne mature je provjera znanja, sposobnosti i vještina stečenih tokom devetogodišnjeg osnovnog odgoja i obrazovanja. Obuhvatiće tri predmeta, maternji jezik, matematiku i engleski jezik.

Iz Vijeća roditelja kažu da se ne protive njenom održavanju, ali ne sada i na ovakav način, te navode razloge.

“‘Sve ukazuje na to da u svim školama nije bilo isto spremanje za eksternu maturu, da se vrlo kasno reklo da će se u istu ići, jer su to djeca koja su najduže bila u pandemiji. Prosto nismo mogli vjerovati da će ući u ovu priču, ali evo dešava se. Katalozi ispitnih pitanja, koji su urađeni, drugačiji su u odnosu na prethodne godine, ali pored toga što su dati kao olakšani, nisu bili tako laki za preći. Apelujemo na nadležno ministarstvo da prema školama uputi dopise, u skladu sa našim dogovorom sa tematske sjednice, da će pitanja biti potpuno ista kao što su postavljena u katalogu”, kazala je Dijana Ćirić Parla, Vijeće roditelja KS.

Eksterna matura u Kantonu Sarajevo održaće se 16. i 17. juna. Ispitni katalozi prilagođeni su uslovima pandemijske nastave. Ovo je konačna provjera znanja za početak srednjoškolskog obrazovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar