Hota-Muminović demantovala navode izrečene u programu N1

Obrazovanje 29. sep 202217:15
Izvor: FENA

Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, demantovala je navode majke učenika H.H. izrečene u programu N1 da je ministrica odbila da se pozabavi udaljavanjem njenog sina iz prostora Zavoda „Mjedenica“ izjavivši da joj je ministrica rekla da "ne treba eksces pred izbore i da želi mirno da uđe u Skupštinu KS".

Hota-Muminović je poručila da “takvu, niti sličnu izjavu, nikada nisam na bilo koji način komunicirala prema bilo kome”.

“Poduzela sam sve zakonom propisane mjere s ciljem obavljanja nadzora nad zakonitošću rada i utvrđivanja odgovornosti direktorice Javne ustanove Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ povodom nemilog događaja u kojem se učenik H.H. udaljio iz prostora Zavoda „Mjedenica“. U tom smislu, po okonačanju nadzora, javnost će biti obaviještena o poduzetim koracima”, navedeno je u demantu.

Ministrica je naglasila da uvažavajući Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, posebno u dijelu koji se odnosi na prava i zaštitu učenika, propisane su mjere i odgovornost svih učesnika odgojno-obrazovnog procesa, a posebno poduzimanje mjera o oblicima zanemarivanja ili nemarnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja učenika, te o svakom kršenju tih prava svi učesnici odgojno-obrazovnog procesa u obavezi su obavijestiti direktora koji je dužan postupiti u skladu sa zakonom.

“Prioritetni cilj Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je sigurnost i psiho-fizičko zdravlje naše djece i učenika, kojem se posvećujemo krajnje odgovorno i savjesno, a koji je dio naših redovnih i svakodnevnih aktivnosti. Taj cilj će ostati i biti naša misija i vizija u narednom periodu”, zaključila je Hota-Muminović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar