Mostić i Kulenović: Ono što je mladima danas hobi, sutra može biti dobar posao

Obrazovanje 06. okt. 202113:06 > 17:03
Podijeli:

Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije i Jan Zlatan Kulenović, ekspert u oblasti zapošljavanja mladih, predstavili su JOB LAB radionice za 500 mladih u BiH koje su organizirane pod pokroviteljstvom Telemach fondacije u partnerstvu sa inkubatorom društvenih inovacija “MUNJA”. Kako kažu, kroz radionice potiču mlade na razmišljanje o poslovima budućnosti, ukazujući da njihov hobi upravo može postati jedan od njih.

Jučer je startovao novi ciklus onilne radionica, a Kulenović navodi kako je riječ o inovativnom konceptu, ali pojašnjava i razloge zbog kojih su ovakve radionice od izuzetnog značaja.

“Ovaj koncept propitujemo već nekoliko godina. Ovo je jako važna tema za mlade i BiH, obzirom da je skoro 100 000 mladih nezaposleno, još 200 000 njih je u srednjim školama ili univerzitetima i praktično postavlja se prvo pitanje: gdje će oni nakon završenih škola ili fakulteta. Potom slijedi još izazovnije pitanje: šta će oni sutra raditi i kakvo je tržište rada budućnosti ?”

Mostić: Ono što je mladima danas hobi, sutra može biti profitabilan posao

Na pitanje o tome kako je došlo do saradnje između ‘MUNJA’ inkubatora i Telemach fondacije u polju unapređenja vještina mladih, članica upravnog odbora ove fondacije, Hajdi Mostić, navodi da je ovo zapravo prirodna saradnja.

“Telemach je mlada kompanija i prirodno je bilo da smo naš fokus društveno-odgovornih aktivnosti stavili na mlade i na prilike koje možemo pružiti da im otvorimo perspektive. Samim tim, prirodno je bilo i da naš partner bude jedna od najuspješnijih organizacija koja se bavi mladima i ima najviše iskustva.”

O nizu održanih JOB LAB radionica kaže kako se prvo krenulo online sa 500 seniora.

“Potom smo se posvetili i zaposlenima, ali i mladima koji imaju od 20 do 35 godina a nezaposleni su. Fokus na radionicama je bio na tome da dorade svoje vještine i tome kako mogu doći do posla. Radili smo ih šitom Bosne i Hercegovine. Sad je vrijeme da se posvetimo srednjoškolcima, onima koji su rođeni u digitalnom dobu. Mi sad ulazimo u postdigitalnu revoluciju i važno je da pričamo o ovim temama i potaknemo naše mlade da razmišljaju o profesijama koje ih čekaju sutra”, zaljučila je Mostić, dodajući kako 60 posto budućih zanimanja još uvijek ne postoji.

“Želimo dati mladima šansu da shvate da – ono što im je danas hobi – sutra može biti profitabilan posao”, dodala je.

Kulenović: Proaktivnost je važna da shvatite u čemu ste dobri

Jan Zlatan Kulenović približio je sadržaj radionica, navodeći kako one zapravo odgovaraju na dva važna pitanja.

“JOB LAB sadržajno odgovara na pitanje, s jedne strane, kako pronaći korisne informacije o poslovima budućnosti o tome kakve će se vrste posla nuditi u budućnosti i koje su vještine potrebne. Druga dimenzija JOB LABA koja odgovara na ova pitanja je proaktivnost, aktivno učešće je važno da pronađete šta zapravo volite i za šta ste dobri”, zaključio je ekspert u oblasti zapošljavanja mladih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar