Obrazovanje – sredstvo za izlazak iz siromaštva

Podijeli:

Unaprijediti postojeći zakon o visokoškolskom obrazovanju u KS, radi potpunog usklađivanja sa evropskim i svjetskim standardima, poruke su koje su uputili predstavnici akademske zajednice, ali i mladih, povodom obilježavanja Međunarodnog dana obrazovanja. Poručili su da nije cilj proizvoditi kadar, nego trasirati nedvosmislene smjernice kojima će se parirati modernim državama.

Obrazovanje je stub svake moderne države. A da bismo imali stabilnu i modernu državu, neophodno preispitati postojeći zakon koji reguliše ovu oblast. Rektor Univerziteta u Sarajevu podsjetio je na to da prvi put u istoriji Kanton Sarajevo ima Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje, zbog čega je potrebno sagledati sve prednosti i ukloniti sve nedostatke, kako bi u potpunosti bilo uspješno.

“Moramo znati kakav kadar želimo da proizvodimo, koje studijske programe treba da zatvorimo. Možda imamo neke koje moramo da zatvorimo, a možda nemamo. Moramo privući strane studente. Mi smo ove godine upisali oko 3.800 studenata na prvom ciklusu, što je negdje oko 60% odobrene kvote i upisali smo oko 1.800 studenata drugog ciklusa, što je malo manje od 50% odobrene kvote”, kazao je Rifat Škrijelj, rektor UNSA.

Pored toga, imperativ je stvoriti uslove za zadržavanje mladih koji, sve češće, BiH ostavljaju iza sebe. Ukazano je i i na to da je Univerzitet danas odsječen od ostalih dijelova društva u smislu donošenja određenih odluka, te da je akademska sloboda polovična.

“Ja se iskreno nadam da ćete kao i do sada pomoći ministarstvu da što prije uradi tekst zakona koji će malo osloboditi UNSA. Transformacija visokog obrazovanja, kao i svaka druga transformacija može biti nemoguća misija, ili razvojna šansa I to zavisi od nas”, kazala je Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade u KS.

Na nepravilno postavljene temelje postojećeg zakona, ukazao je i profesor Političkih nauka Asim Mujkić.

“Za razliku od većine drugih univerziteta koji su nastajali kao udarne pesnice etnonacionalnog identiteta i koji su se širili u tom pogledu, sarajevski Univerzitet se

sužavao. Dakle, tjeranje u taj jedan kantonalni kalup i vrhunac tog tjeranja je ovaj, izuzetno, arogantni zakon, neprijateljski nastrojen prema sarajevskom Univerzitetu”, kaže Mujkić.

Svoju viziju obrazovanja, studentske standarde i prava, te primjere iz drugih zemalja, iznijeli su i predstavnici mladih u okviru Konferencije koju je organizovao prvi univerzitetski HUB u BiH. Međunarodni dan obrazovanja obilježava se 24. januara, a svrha obilježavanja ovog dana na međunarodnom nivou je usmjeravanje pažnje vladama i narodima na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad