Prvi septembar sve bliži, a još nije poznato kako će se odvijati nastava

Obrazovanje 18. avg. 202119:00 > 20:20
Podijeli:
Izvor: N1

Prvi septembar i početak nove školske godine se bliži, a u Bosni i Hercegovini, barem u jednom dijelu, još nije poznato po kojem modelu će se nastava odvijati. Način izvođenja nastave svaki kanton dužan je donijeti u zavisnosti od epidemiološke situacije. U Kantonu Sarajevo najavljen je novi model. No, sindikati i roditelji nisu oduševljeni.

Maksimalan broju učenika u učionici, ostali “epidemiološki višak” kako je kazala resorna ministrica u KS, izostajat će određeni dan iz učionice i nastavu pratiti online. Novi je to model izvođenja nastave kojim u sindikatima nisu oduševljeni.

Ni u jednom momentu nisu konsultovali predstavnike radnika, sindikate, tako da mi na kašičicu dobivamo informacije. Direktori nisu upoznati, nije niko. Naš je stav da se poštuje struka, zdravstvena, kako ona propiše, da mi realizujemo. Međutim, mi u principu smo protiv realizacije kombinovanog metoda jer to već zahtijeva duplo veći rad nastavnika, nismo adekvatno plaćeni“, istakao je Faruk Bešlić, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja KS.

Mi tvrdimo da ministrica nije ni svjesna onoga što je rekla u smislu da je to realno i sprovesti. I voljeli bismo da ministarstvo napokon preuzme punu odgovornost, a ne prebacuje je na direktore i razrednike u školama. Ukoliko ovako krene školska godina, mi predviđamo da ćemo već nakon mjesec dana imati izluđene i prosvjetne radnike i roditelje naših učenika“, naveo je Savudin Sivro, Sindikat osnovnog obrazovanja KS.

Roditelji već strahuju. Novi predloženi model, poručuju, iziskuje veliki oprez.

Prije svega, osim zaštite zdravlja učenika kada je u pitanju pandemija, itekako moramo voditi računa o zaštiti mentalnog zdravlja naših učenika, odnosno djece. Radne grupe su radile u okviru ministarstva, predstavnici Vijeća roditelja su bili članovi tih radnih grupa i oni su zaista predložili jako dobra rješenja. Da li će se to i u kojoj mjeri primijeniti na terenu, i da li će to biti primjenjivo u svim školama, ostaje da vidimo“, izjavila je Merima Bećarević, Udruženje Vijeća roditelja KS.

U Srednjobosanskom i Kantonu 10 nastava će početi 6. septembra po redovnoj proceduri. U Republici Srpskoj učenici će se u školske klupe vratiti 1. septembra, također po redovnom planu i programu. Obrazovni sistem u BiH teško se može prilagoditi drugim modelima izvođenja nastave, tvrdi direktor jedne od sarajevskih škola. On počiva na stubovima, koji se teško mogu prebaciti u online format.

Jedan od tih stubova jeste činjenično znanje, ogromne količine znanja koje se usvajaju. Drugi nivo toga jesu naravno ocjene koje postoje, a treće da se to događa u učionici u kojem nastavnik uglavnom koristi frontalne metode ili neke druge, manje oblike grupnog rada povremeno u tom nekom trenutku, a i dalje u svrhu samoreprodukcije onoga što je znanje. To kada prebacite na bilo koju platformu, vi zapravo ostajete bez glavnih stubova na kojima radite“, rekao je Namir Ibrahimović, direktor O.Š. “Safvet-beg Bašagić”.

Pandemija je, dakle, samo potvrdila koliko je hitno potrebna reforma obrazovnog sistema u BiH. Prošla školska godina bila je teška, i za prosvjetne radnike, ali i roditelje i učenike. A sve su prilike da će se isti scenario ponoviti i ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad