Roditelji u Goraždu traže povratak djece u škole

Obrazovanje 18. apr. 202115:40 > 16:181 komentar
Podijeli:
Protestna vožnja roditelja u Goraždu
Izvor: Protestna vožnja roditelja u Goraždu (Fena)

Neformalna grupa roditelja danas je u Goraždu organizirala protestnu vožnju uz zvuke sirena ulicama grada, do naselja Vitkovići, nakon što su se Krizni štab i Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde "oglušili" na njihove zahtjeve da se djeca vrate u školske klupe.

Na prijedlog kriznog štaba, Vlada tog kantona u petak je produžila postojeće mjere na još sedam dana. Uključujući i sistem online nastave. Značajan broj roditelja smatra da se nastava treba vratiti u učionice.

Roditelji ne odustaje od svojih zahtjeva

Od vlasti traže da se odmah otvore škole. Te pripremi plan i poduzmu koraci za narednu školsku godinu. Kako bi se učenici vratili u učionice, a ne na online nastavu.

Roditelje podsjećaju da je u BPK vrhunac trećeg vala bio u martu. Navodeći da je Vlada tog kantona 22. marta zatvorila jedino škole i ništa drugo.

“BPK Goražde i Zeničko-dobojski kanton su jedina dva kantona koja su isključivo na online nastavi. U većini kantona i tokom trećeg vala nije došlo do prelaska na isključivo online nastavu. U tri velika kantona (TK, SBK, USK) i u kantonima u Hercegovini (HNK, ZHK, Kanton 10), a i tamo gdje je došlo, učenici razredne nastave su se već vratili u školu (RS, Brčko). U svim gradovima u našem okruženju djeca od 1 do 5 razreda osnovne škole na nastavi su od 5. aprila. Svi ostali od 12. aprila”, naglasila je članica Neformalne grupe i jedna od inicijatora protesta Delila Klovo-Kajić.

Istakla je da su se roditelji nadali da će Vlada BPK Goražde napraviti iskorak. I pridružiti se ostalim vladama u BiH koje su donijele odluku da se djeca vrate u školske klupe. Ali to nisu učinili iz njima nepoznatih razloga.

“Imamo neslužbenu informaciju da je Zavod za javno zdravstvo predlagao na sastanku Kriznom štabu da se mjere ublaže. I da se otvore škole. Ali da su određeni iz Kriznog štaba to odbili. Insistirali su da škole i dalje budu zatvorene za đake. Dnevni broj zaraženih u Goraždu u zadnjih deset dana je između 5 i 10 dnevno. Kada je bio taj broj djeca su regularno išla u školu. Išla su u školu i na vrhuncu drugog vala. Kada je broj zaraženih bio i po 30 dnevno”, napominje Klovo-Kajić.

Online škola nije rješenje

Učenici protesta poručili su danas da online škola nije rješenje. Istakli su da sva djeca nemaju jednake uslove za nju.

“Broj zaraženih u zadnjih deset dana u Prači je nula. U Ustikolini sedam. Osnovna škola u Prači ima 56 učenika, a osnovna škola u Ustikolini 122. Učenici nemaju sadržaja mimo škole. Pitamo se koje je opravdanje Vlade da su ta djeca u malim sredinama sa skoro nula posto zaraženih i dalje na online nastavi? Ako im je škola jedino mjesto gdje mogu ići? Dakle, ne postoji niti jedan argument da su škole krivac i leglo zaraze u Goraždu”,  kategorični su iz Neformalne grupe.

Smatraju da je online škola samo kratkoročno riješenje. I da ništa ne može zamjeniti nastavu u učionicama

“Učenici su već sada zakinuti za dobar dio gradiva. Mi se moramo zapitati kuda ovo vodi? Da li će se na svaki eventualni porast broja zaraženih ponovo zatvoriti škole. I time slati poruka da su djeca glavni krivci za porast broja zaraženih. I da je zatvaranje škola glavna mjera borbe protiv pandemije. Kada svi znamo da nije do djece i do škola. Ako širom otvorite oči vidjet ćete da sve drugo radi osim škola. Pitamo se kako može da su ulice, parkovi i igrališta ispred zgrada puna djece? Koja se druže bez ikakvih mjera, a škola ne može. Pozivamo Vladu da dokaže da su škole i djeca kliconoše i leglo zaraze. U protivnom, neka našu djecu odmah vrate u učionice”, poručili su učesnici protesta.

Ukoliko se krizni štab i Vlada BPK ‘ogluše’ o njihove zahtjeve najavili su protestnu šetnju za nedjelju, 25. aprila.

Vlada BPK Goražde nakon što je produžila postojeće mjere na još sedam dana, zadužila je Ministarstvo obrazovanja da u koordinaciji sa Zavodom za javno zdravstvo dostavi mišljenje o prestanku modela online nastave u školama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar