Studenti traže bolje uslove – smanjenje školarine, bezuslovni prijenos predmeta

Obrazovanje 13. sep. 202120:131 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Oko 100 studenata na ulicama Sarajeva tražilo je bolje uslove studiranja. Smanjenje školarine jedan je od zahtjeva nezadovoljnih studenata. No, podršku nemaju čini se ni iz Rektorata, a niti iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, koji se od protesta ogradio. Zahtjevi ovih studenata, poručuju iz SPUS-a, nisu realni.

Studenti traže prava, a to su bolji uslovi strudiranja, kažu nam učesnici studentskog protesta.

Nezadovoljni su radom Rektorata, Studentskog parlamenta te Kantonalne vlade. Cijenu školarina treba smanjiti, a, kažu, zahtjevaju i bezuslovni prenos predmeta.

A ne trudi se ni Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, kažu iz Vijeća mladih KS. Već rade samovoljno.

Iako se ovo okupljanje studenata pokušalo ispolitizirati, jedni od organizatora ovoga protesta kažu, među ovim okupljenim studentima politike nema, za razliku od onih iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu. Prema njihovim riječima, Studentski parlament ne sluša prave probleme studenata.

“Vrijeme je da se Studentski parlament vrati studentima i da se prestane ponašati da je fakultet, odnosno studiranje samo za elitu ili za one koji su na većem nivou, jer studiranje je potrebno za sve nas i potrebno je da se prilagodi sve i jednoj strukturi društva”, kazao je Eldar Abaz, član Vijeća mladih KS.

“Da li ja treba da ispolitiziram politizaciju SPUS-a ukoliko samo kažem da je dinastija Nurkovića trajala 10 godina. Nakon toga je preuzeo gospodin Haris Zahiragić koji se nalazi trenutno na Skupštini pored nas, koji vrlo često spominje Studentski parlament u svojim izjavama, ili gospodina Hamzu Vahida koji ne znam ni kako je doašo na tu funkciju, kao ni gospodina Faruka Devića”, istakla je Naida Mehanović, predsjednica Vijeća mladih KS.

No, iz SPUS-a kažu, zahtjeve Vijeća mladih KS nisu mogli podržati iz objektivnih razloga. Bezuslovni prijenos predmeta mogao bi naštetiti kvalitetu Univerziteta.

“Ispitni rokovi se ne bi mogli adekvatno realizirati, sama nastava se ne bi mogla realizirati. Nažalost, koristeći se različitim populizmima, i netačnim izjavama, nastoji se okaljati veoma pošten i častan rad studentskih predstavnika”, kazao je Faruk Dević, predsjednik SPUS-a.

A Rektorat Univerziteta u Sarajevu ogradio se od zahtjeva studenata. Za smanjenje školarine, poručuju, nismo zaduženi mi, već Vlada i Skupština KS. Nadležnosti nemamo ni za zahtjev o bezuslovnom prenošenju predmeta.

“Zakonske izmjene su isključivo u nadležnosti Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, te Skupštine KS”, kazali su iz Rektorata UNSA.

Vlada i Skupština KS nije se oglašavala. Niti resorno ministarstvo. Ipak, sudeći po transparentima sa protesta, poput “Do sada smo lajali, a od sada i grizemo”, ovi studenti neće stati na ovome.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar