Revija “Priča o nama” u Vijećnici: Kolekcija na kojoj su radili migranti

Promo 15. dec 202116:01 > 16:43
Podijeli:
Izvor: Laura Lungarotti i Aleksandra Lovrić

Šta se sve može dobiti kada se spoje kreativnost, podrška i želja za upoznavanjem i prihvatanjem drugog i drugačijeg moći ćete vidjeti na modnoj reviji pod nazivom "Priča o nama" (The Story About Us), koja će se održati 16. decembra, povodom Međunarodnog dana migranata, u sarajevskoj Vijećnici. Tom prilikom javnosti će biti predstavljena prva kolekcija novog modnog brenda nastalog u tri mala šivaća kutka, uspostavljena u privremenim prihvatnim centrima Blažuj, Ušivak i Miral. Mjeseci rada na kreaciji novog brenda bit će vidljivi prilikom defilea 40 modela, među kojima će biti migranti i migrantkinje koji su uz stručnu pomoć modne dizajnerice Aleksandre Lovrić učestvovali u njegovom stvaranju. Organizator događaja je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a podršku projektu je pružila Evropska unija.

Zbog čega je predstojeća modna revija “Priča o nama” pravi način obilježavanja Međunarodnog dana migranata, pojasnila je Laura Lungarotti, sub-regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan i šefica misije IOM-a u Bosni i Hercegovini.

“U 2020. godini broj međunarodnih migranata dosegao je gotovo 281 milion, što predstavlja 3,6 posto svjetske populacije. Na svoje putovanje migranti su ponijeli svoja znanja, vještine i kulturnu baštinu, koji predstavljaju potencijal i prilike za stvaranje otpornijih i inkluzivnijih zajednica, te oblikovanje globalnog društvenog i ekonomskog okruženja”, govori Lungarotti.

Korištenje potencijala ljudske mobilnosti je ovogodišnja tema Međunarodnog dana migranata, kojom se slavi doprinos migranata izgradnji jačih, otpornijih zajednica kroz znanja, mreže i vještine, naglašava ona.

“Modna revija predstavlja upravo to: doprinos grupe talentiranih pojedinaca koji su došli iz različitih dijelova svijeta i podijelili s nama svoje znanje, vještine i kulturu kako bi stvorili nešto značajno i vrijedno. Sve to stalo je i u novi modni brend koji slavi raznolikost, susret kultura i sposobnosti koje ne poznaju granice. On kombinira talenat, kreativnost i vještine migranata te stručnost i kulturološki izraz bh. modnih dizajnera”, istakla je Laura Lungarotti.

Pomenute kutke za šivenje u privremenim prihvatnim centrima Blažuj, Ušivak i Miral, IOM je uspostavio kao dio dobrovoljne inicijative za dobrobit migranata koja se provodi kroz projekat “Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbeglice na Zapadnom Balkanu” koji finansira EU.

“Od samog početka shvatili smo da imamo vrlo vješte migrante, sposobne kreirati mnogo više od zaštitnih maski, te smo imali sreću da kao koordinatoricu aktivnosti angažiramo renomiranu bh. modnu dizajnericu Aleksandru Lovrić, koja je prepoznala i vjerovala u kreativni potencijal migranata da naprave nešto drugačije. Ubrzo nakon osnivanja, proširili smo asortiman proizvoda kreiranjem različitih komada odjeće i predmeta za uređenje doma, torbi od recikliranih materijala koji su se mogli pronaći u privremenim prihvatnim centrima pod nazivom Made in BiH by People on the Move, a koje su migranti pravili za sebe i lokalnu zajednicu”, kazala je šefica misije IOM-a u BiH.

Migranti i migrantkinje se spremaju za hod na modnoj pisti

U modnim kutcima ovih dana vrše se posljednje pripreme za reviju. Migranti i migrantice uče osnove pravilnog hoda na modnoj pisti i uvježbavaju koreografiju s bh. manekenkama. Emotivno je i uzbudljivo. Svi su ponosni i s nestrpljenjem čekaju da pokažu rezultate svog rada. Prema riječima Aleksandre Lovrić, dizajnerice i koordinatorice modnih ateljea, o ovom što se dešava sada, prije šest mjeseci nisu mogli ni sanjati.

“U “Priču o nama” stao je čitav svijet, forma života sazdana od emocija u raznim oblicima s različitih krajeva svijeta. Nada, radost, smijeh, tuga, suze, ljubav, euforija, neizvjesnost osoba u pokretu, sve se slilo u svaku poru tkanine”, kazala je Aleksandra.

Kolekcija koja će biti predstavljena na reviji oslikava razvojni pravac i put ljudi u pokretu od njihovog odlaska iz domova i tranzita do konačnog odredišta, koje se ogleda u socijalnoj i kulturnoj integraciji.

“Ovo je priča koja je i aktuelna i vanvremenska. Za mene je ovo mnogo više od modne revije. Prolazim kroz najizazovnije umjetničko putovanje u karijeri, na putu moje lične metamorfoze koja mi je vratila snagu, nadu i san. Migranti su za sobom ostavili gotovo sve što su posjedovali, ali nisu došli praznih ruku. Dali su nam inspiraciju za novi brend, koji ćemo predstaviti na reviji. Zahvalna sam za ovo iskustvo i priliku da napokon možemo uz pomoć mode djelovati kao društveno odgovorna bića. Koliko često kao društvo zatvaramo oči pred ljepotama zbog predrasuda? Zbog njih zaziremo od svega drugačijeg. Odjećom koja je kreirana s namjerom da ruši sve predrasude, prenijet ćemo važnu poruku dalje i donijeti promjene u nečije živote”, istakla je Lovrić.

U planu osnivanje modnih studija u privremenim prihvatnim centrima u BiH

Lungarotti i Lovrić su saglasne da ovo modno putovanje ne bi bilo potpuno bez učešća lokalne zajednice, lokalnih modnih brendova i dizajnera, umjetnika, obrtnika, privatnih preduzeća, medija i volontera koji su vjerovali u ovaj brend i uložili u njega svoje vrijeme, znanje i materijalnu podršku.

Dosadašnji prijatelji i partneri su: Zart Home&Contract Textile, Sarajevska vijećnica, agencija Communis, Marghe Jewelry, Revolt Clothing, Udruženje žena “Most” iz Jablanice, KETI handmade, projekat VII Academy “Dispaches in Exile”, Dresscode by Prevent, Astra Borovo, dizajnerica Belma Tvico, Kryolan – Bosna i Hercegovina profesionalna kozmetika, Swan Model Managment, Thara Koncept Clothing, Molimao, fotografkinja Vanja Lisac, supermodel Hilda Halilović, frizer Eldin Nuhić, šminkerice: Marija Varga, Maja Talović i Vesna Husić.

Nakon revije, u planu je širenje brenda kroz osnivanje modnih studija u privremenim prihvatnim centrima širom BiH, istraživanje mogućnosti usavršavanja kroz partnerstvo s tehničkim školama i univerzitetima, jačanje postojećih partnerstava i stvaranje novih.

Za više informacija o planovima i/ili za iskazivanje interesa za podršku, pišite na: [email protected] .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar