Branitelji demonstrantima: "Četnici! Marš iz Hrvatske!"

Regija 04. avg 201618:23 > 19:38
Izvor: N1

Kao i ranijih godina pred godišnjicu Oluje u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića udruge su željele održati protest protiv veličanja ratne pobjede, no to je zabranio MUP. Ipak, došli su na Trg kako bi održali mirnu protestnu akciju, no stigli su i branitelji pa je morala intervenisati policija.

Zbog zabrane održavanja antiratnoga protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održali su mirnu protestnu akciju s početkom u 18 sati.

Smatraju da je odluka MUP-a koju je donio o zabrani mirnog okupljanja pod nazivom “Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede” “kulminacija već poznate prakse policije da onemogući javna okupljanja politički nepodobnih”.

U saopćenju Centar ističe da “obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva”. Zato, navodi se, “možemo konstatovati da državna vlast ne funkcioniše, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja”.

Iz MUP-a su udrugama poručili da nisu u stanju osigurati protest koji bi, kako su naveli, bio štetan za javni red i mir, javlja reporterka N1 Mirela Bačić.

Dvadesetk demonstranata iz udruga došlo je na Trg, kako bi mirno, bez ikakvog govora, izrazilo svoju protestnu notu zbog neodržavanja najavljenog protesta. No, to su načule neke braniteljske udruge, čijih je 100-njak članova došlo na centralni zagrebački trg kako bi, očito, spriječili održavanje protesne akcije.

Okupljeni branitelji demonstrantima su uzvikivali: “Četnici!”, “Marš iz Hrvatske!”, “Zašto smo se mi borili?”.

Situacija je jedno vrijeme bila jako napeta, bilo je pokušaja fizičkog napada, pa je kordon policije morao čuvati demonstrante.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.