Prognoze: Mađarski referendum o izbjeglicama biće neuspješan

Regija 01. okt 201618:40 > 21:04
Podijeli:
Izvor: N1

U danima pred referendum u Mađarskoj o kvotama za izbjeglice, i vlast i protivnici referenduma pojačali su propagandnu kampanju.

Uspjeh referenduma veoma je važan za premijera Viktora Orbana koji na taj način, kažu analitičari, priprema teren za parlamentarne izbore koji dolaze 2018. godine.

Ovo je drugo lice Mađarske, poručili su u petak uvečer demonstranti, hiljade onih koji se protive politici premijera Viktora Orbana, ali i referendumu u nedjelju na kom će se odlučivati hoće li prihvatiti izbjeglice po evropskim kvotama ili ne.

Većina Mađara je protiv kvota iz raznih razloga, među njima zbog straha od terorizma ili udara na ekonomiju.

Viktor Orban želi da referendumom spriječi naseljavanje blizu 160 hiljada izbjeglica. Ali da bi referendum uspio na njega mora izaći 50 posto i jedan birač, a takva izlaznost je upitna.

Orban pokušava da ospori kvote i na Evropskom sudu pravde, a uprkos osudama i kritikama Mađarska je prva članica EU koja je još prije godinu dana postavila ogradu i žice. Uveli su i stroge zakone protiv ilegalnih ulazaka, no migranti ne odustaju: neki čekaju, neki režu žice i pokušavaju da ih preskoče.

Amnesty International prijavlljuje kako mađarske vlasti tada upotrebljavaju prekomjernu silu ili na njih šalju pse.

Sistem kvota EU je uvela kako bi smanjila pritisak na Italiju i Grčku. Odluku o tome da li kvote prihvatiti, Orban je prebacio na građane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.