Postignut dogovor o prodaji imovine SFRJ

Regija 23. okt. 201622:08 > 22:10
Podijeli:
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Predstavnici Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije dogovorili su se na sastanku koji je održan u Kranju da se proda diplomatsko-konzularna imovina Jugoslavije koja se nalazi u Tokiju, Bonu, Bernu i New Yorku, uključujući i šestosobni apartman na Manhattanu.

Kako prenose Večernje novosti, vrijednost tih objekata je procijenjena na 42 miliona dolara, ali se vjeruje da bi ona mogla da bude veća, jer je procjena rađena prije deset godina.

Prema dogovorenoj proceduri, međunarodni tenderi bit će objavljeni u The Washington Postu i i The Economistu.

Srbiji treba da pripadne oko trećina sume koja se dobije prodajom, a riješit će se i velikih troškova koje decenijama ima zbog održavanja tih objekata.

Stan na Petoj aveniji u New Yorku, koji je zaključan još od 1992. i propada, mjesečno je koštao 14.000 dolara, a ukupno do sada 2,7 miliona dolara. Naredni sastanak oko prodaje nekretnina održat će se u martu 2017. godine u Beogradu.

Od ukupno 123 nekretnine koje su bile u vlasništvu SFR Jugosalvije, u procesu sukcesije do sada su podeljena 72 objekta, a ostao je još 51. Većinu neraspodijeljenih objekata koristi ili održava Srbija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.