Ruski poklonjeni avioni Srbiju koštaju do 230 miliona eura

Regija 21. dec 201618:48 > 22. dec 2016 08:03
Podijeli:
Izvor: Tanjug/Vlada Srbije

Beograd i Moskva dogovorili isporuku šest lovaca MIG-29 za Vojsku Srbije. Prva faza remonta koštat će između 180 i 230 miliona eura. Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Srbija na poklon dobila i 30 tenkova i isto toliko oklopnih vozila.

Srbija bi do kraja naredne godine trebalo da preuzme šest ruskih lovačkih aviona MiG-29. U pitanju su stare ruske letjelice koje Srbija dobija na poklon. Ali, samo prva faza remonta, kako kaže premijer Aleksandar Vučić, koji je o tome razgovarao sa zvaničnicima u Moskvi, koštat će Srbiju između 180 i 230 miliona eura.

I dok pojedini analitičari smatraju da je to suvišan trošak za srbijansku kasu, drugi upozoravaju da bi bez novih lovaca Srbija izgubila ogorman novac.

Sa šest ruskih Migova 29 uskoro bi trebalo da nestane zvijezda ruske avijacije i da je zamijene boje srbijanske zastave. Avione su na vojnom poligonu ruske borbene avijacije prve vidjeli premijer i ministar odbrane Srbije.

“Prosto pogledajte kakvi su, kako su moćni i….nebo iznad Srbije bit će apsolutno sigurno i to znači da i za mnoge druge stvari imamo prednost u odnosu na one koji su, koji bi možda u budućnosti pomislili da prijete Srbiji. Mi nikome ne prijetimo samo želimo svoje granice, svoje nebo, svoje zemlje da čuvamo. Ja sad ne bih cijeli dan izlazio odavde. Nažalost moramo da idemo na sastanak”, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić kaže da bi do petka trebalo da bude potpisan ugovor, a da će Migovi u Srbiju na remont stići u martu ili će biti osposobljeni u Rusiji pa će u Beograd sleteti do novembra naredne godine.

Nakon sastanka sa ministrom odbrane Rusije Vučić je izjavio da je Srbija na poklon dobila i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila i manje topove 14,5mm. Sergeju Šojguu još jednom je ponovio stav o vojnoj neutralnosti Srbije, dok je ruski ministar premijeru predložio da se svake godine održavaju rusko-srbijansku vazduhoplovno-taktičke viježbe “Bars”.

Izvor : Tanjug/Vlada Srbije

Zahvalio je i na podršci u operaciji u Alepu i slanju humanitarne pomoći u Siriju. 

“Srbija nije na riječima, već na djelu potvrdila svoju spremnost da pomogne sirijskom narodu”, naveo je Šojgu.

Eventualno davanje diplomatskog statusa Rusima u humanitarnom centru u Nišu je prava cijena vojnih poklona, uvjeren je spoljnopolitički komentator lista Politika Boško Jakšić. 

“Čujem jučer premijer kaže najnoviji lovci. Kakvi najnoviji lovci? To su lovci koji treba da se repariraju zato i koštaju…to je jedino što Srbija treba da plati. Ali to su stari modeli, nemamo mi para za nove lovce. I u vremenima u kojima mi živimo mislim da je ta povlašćena cijena po kojoj mi dobijamo Migove veoma visoka za zemlju, koja nije u stanju čak ni bijeli luk da proizvede nego ga uvozi iz Kine”, smatra Jakšić.

1999. smo imali više aviona ovog tipa i znamo kako se to završilo, podsjeća Petar Vojinović sa portala Tango Six. Ističe, međutim, da vojni lovci imaju važnu ulogu u mirnodopsko vrijeme. Osigurat će da Srbija i dalje može da trenira svoje pilote, ali i značajne prihode čuvajući sve prijateljske vazduhoplove na nebu iznad Srbije.

“Kada se putnički avion izgubi, kada mu nestane radio komunikacija, da mi nemamo tu sposobnost air policing-a, tj. patroliranja vazdušnog prostora u miru, onda gubimo neka značajana finasijska sredstva oko tih preleta. Dakle, ako mi to ne bismo mogli da uradimo, putnički avioni bi krenuli da zaobilaze našu teritoriju”, navodi Petar Vojinović.

Iako bi novi Migovi, kako kaže premijer, Srbiju koštali 600 miliona eura, samo za prvu fazu remonta poklonjenih aviona iz budžeta će biti plaćena trećina te sume. Vučić se, međutim, nada da će i protiv-vazdušni sistem BUK u bliskoj budućnosti dobiti takođe na poklon od Rusije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.