Novi borbeni avioni: Hrvatska kupuje Gripene ili FA-50

Regija 28. dec 201620:31 > 22:08
Podijeli:
Izvor: FABRICE COFFRINI / AFP

Švedski Gripen JAS 39 C/D verzija i južnokorejski FA-50 najbolje su opcije za opremanje Ratnog zrakoplovstva novim avionima, zaključak je i preporuka stručnog savjetničkog tima ministra odbrane za zrakoplovstvo koji čine penzionisani generali Josip Čuletić, Josip Štimac i Vlado Bagarić, saznaje Jutarnji list.

“Naš je zaključak da Hrvatska treba zadržati borbeno zrakoplovstvo te preporučujemo da se odluka o zadržavanju donese početkom sljedeće godine, a da se odluka o odabiru vrste aviona donese do kraja 2017. godine”, rekao je Josip Štimac za Jutarnji list. Nije želio detaljnije govoriti o zaključcima savjetničkog tima osim što je potvrdio da su zaključili “koji su to avioni priuštivi i održivi Republici Hrvatskoj”. Ti zaključci preneseni su ministru odbrane i predsjednici Hrvatske.

Savjetnički tim za zrakoplovstvo osnovao je bivši ministar odbrane Josip Buljević i njegova je zadaća bila analizirati četiri neobavezujuće informacije (Request for Information – RFI) o mogućnosti opremanja Ratnog zrakoplovstva novim ili polovnim avionima.

Ponude su dali švedski SAAB za JAS 39 verzija C/D, Izrael za polovni F-16, Južna Koreja za FA-50 i Francuska za Rafael. Riječ je o informativnim ponudama koje Ministarstvu odbrane daje određene smjernice u donošenju budućih odluka.

Drugi dokument je “Studija razvoja sposobnosti zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske višenamjenskim borbenim avionom”, napravljena prošle godine, koja je temelj za donošenje odluke o sudbini borbenoga zrakoplovstva.

Pri utvrđivanju najboljih varijanti za Ratno zrakoplovstvo uzete su u obzir tehničke i ekonomske opcije ponude. Kako saznaje Jutarnji list, zaključeno je kako uvođenje ova dva aviona zahtijevaju najniže operativne troškove korištenja, minimalno ulaganje u infrastrukturu te najbolje ekonomske benefite. Prema dostupnim informacijama, švedska država Hrvatskoj nudi eskadrilu novih aviona JAS 39 verzije C/D uz kreditnu liniju na 15 godina uz tri godine počeka. Osim toga, ako se Hrvatska odluči za ovaj avion, Šveđani Ratnom zrakoplovstvu nude četiri aviona besplatno na korištenje uz plaćanje operativnih troškova do uvođenja naručenih aviona u operativno korištenje.

Službene finansijske ponude ni od jedne strane nema. No, prema neslužbenim informacijama, SAAB je spreman dati ponudu koja bi godišnje hrvatski proračun opteretila s oko 400 miliona kuna, ovisno o tome koje bi naoružanje Hrvatska odabrala. S druge strane procjenjuje se kako bi eskadrila FA-50 mogla stajati oko 400 miliona dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.