Dačić osudio spomenik Stepincu: Rehabilitacija ustaške NDH

Regija 09. feb 201720:08 > 10. feb 2017 07:56
Izvor: N1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić oštro je kritikovao podizanje spomenika nadbiskupu Alojzu Stepicu u Hrvatskoj i ocijenio da to pokazuje da je u toj zemlji uobičajena "antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH".

“Žalosno je to što se dešava u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da je povodom podizanja spomenika Stepincu, ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH, najoštrija kritika došla zbog toga što je uz parking”, naveo je Dačić u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Spomenik Stepincu otkriven je danas u Osijeku, dan uoči godišnjice njegove smrti.

Dačić je naveo da je to “pokazatelj da je u Hrvatskoj stvorena atmosfera da je antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH, uobičajena stvar”.

“To je i jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv. Zašto Evropska unija šuti o rehabilitaciji fašizma i ratnih zločina? Da li šutanje znači odobravanje? Ili će me neko iz EU, najzad, demantovati”, rekao je Dačić.

Vladajuća Srpskа nаprednа strаnkа takođe je osudila otkrivanje spomenikа Stepincu i zatražila da državni organi Srbije “upozore EU na širenje fašizma u jednoj od njenih članica”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.