Vlasi: Ranio me je naručeni atentator

Regija 13. mar 201714:56 > 15:02
Izvor: Anadolija

Kosovski advokat i nekadašnji jugoslovenski političar Azem Vlasi, koji je ranjen jutros u Prištini, nalazi se van životne opasnosti, potvrdili su doktori.

Vlasi je za Radio Slobodna Evropa rekao da je na njega pucao naručeni atentator.

“Prije osam ujutru je zazvonio neko na vrata. Ja sam izašao. Neki tip, onako smušen, držao je neke papire. Rekao je da ima neki vlasnički problem. Rekao sam mu da ja to ne radim i da ide u susjednu ulicu kod drugog. Da li je iz Njemačke došao ili ga je neko poslao, ne znam. Ušao sam da mu napišem na ceduljici broj i da mu ga dam. Kad sam izašao, navalio je na mene i na vrata, sa pištoljem i prigušivačem, očigledno pripremljen, i pucao u rame i pobjegao. Po svim karakteristikama, to je naručeni atentator. Šta i od koga, istraga će pokazati. Po osnovi mog profesionalnog posla, nemam niti sam imao ikakvih problema sa bilo kim. Moja porodica nema nekih problema ili sporova sa bilo kim. Ne znam šta da mislim i neću da nagađam. Istraga će pokazati svoje”, kazao je Vlasi za RSE.

Direktor Hitne pomoći Basri Ljenjani, kazao je da je Vlasijevo stanje stabilno i nije bilo potrebe za operacijom.

Ljenjani je dodao da je Vlasi pogođen u lijevo rame, da ima ulazne rane od metka, ali ne i izlazne, te dodao da nije potrebna operacija. On je iz Hitne pomoći prebačen na traumatologiju.

Policija Kosova za RSE je prethodno potvrdila da je jedna šezdesetosmogodišnja osoba ranjena i da je van životne opasnosti.

Vlasi, inače spoljni savjetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja zadužen za pitanje vizne liberalizacije između Kosova i Bosne i Hercegovine, ranjen je jutros ispred njegovog stana, gdje mu je i kancelarija.

U stanu se u tom trenutku nalazila njegova supruga Nadira Avdić Vlasi koja nije htjela da spekuliše o motivima.

Ona je ranije rekla agenciji Beta da je jedna osoba ranila Vlasija vatrenim oružjem u rame, a da je do toga došlo nakon što je tražila da je Vlasi zastupa u određenom predmetu, što on nije prihvatio.

Kamera je snimila čovjeka i još nije poznato da li je uhapšen.

Policija je saopštila da je u toku intenzivna potraga za osobom koja je pucala u Vlasija.

Predsjednik Kosova Hašim Tači zatražio je otkrivanje i hapšenje napadača.

“Takvi akti su neprihvatljivi i za svaku osudu u društvu kojem je cilj jačanje vladavine zakona. Advokatu Vlasiju želim brz oporavak, a od nadležnih organa očekujem da počinioca ovog zločina privedu pravdi”, napisao je Tači na Facebooku.

Advokatska komora Kosova oštro je osudila napad, izražavajući zabrinutost zbog učestalih fizičkih napada i prijetnji kosovskim advokatima u posljednje vrijeme, te zatražila od nadležnih organa da se što prije rasvijetli napad na Vlasija.​

“Ovakvi slučajevi nisu slučajnost, nego najava loše budućnosti za pravdu i evropsku perspektivu”, navodi se u saopštenju Advokatske komore Kosova.

Više detalja biće objavljeno tokom dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.