Franjevac: Razbolim se kad se rock naziva sotonističkim

Regija 25. apr 201715:09 > 21:17
Izvor: sibenik.in

Apsurdno je i pretjerano muziku Beatlesa, Hendrixa ili Pink Floyda nazvati sotonističkom i etiketirati rock and roll kao nešto nevaljalo, poručuje šibenski franjevac fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku i jedan od društveno aktivnijih šibenskih svećenika.

“Ako je rock glazba sotonistička, ja sam već trebao biti ekskomunicuran iz Crkve, zajedno s mladima s kojima sam radio rock mjuzikl. Pred papom su svirali Bob Dylan i Bono Vox, a što je više rock od benda U2? Ništa. Stoga, ova kvalifikacija rock glazbe mi se čini pretjeranom”, kazao je fra Ivan Bradarić komentirajući za sibenik.in u medijima aktuelnu preporuku župnika s područja Seseveta koji je krizmanicima poručio da ne slušaju rock muziku jer je sotonistička te izaziva pesimistične, suicidalne i bludne misli.

Fra Bradarić kaže da sigurno postoje pojedinci koji svjesno i namjerno pišu tekstove koje katolička crkva ne može prihvatiti, ali to ovdje nije slučaj: “Apsurdno je glazbu The Beatlesa, Hendrixa ili Pink Floyda nazvati sotonističkom. Ti tekstovi nisu nužno zli, iako ima i takvih, veći problem su zbunjujući, depresivni, agresivni i antireligijski tekstovi. To ne mogu prihvatiti, odnosno ne mogu ih slušati. Odrastao sam uz Pink Floyd i ne bih ih se tako lako odrekao. Kad čujem slična generaliziranja, na neki način se razbolim”.

S djecom treba razgovarati, ali ih se ne može staviti pod staklenu kupolu i nametati im stavove, smatra šibenski franjevac koji kolegama u Sesvetama poručuje da bi im bilo bolje više s djecom razgovarati jer “ovako govoriti o rock glazbi je pojednostavljivanje stvari i banaliziranje evanđelja. Nekad se pitam zašto svećenici imaju potrebu evanđelje maknuti na stranu pa nešto svoje nutkati. Ja nastojim Isusa vidjeti u svakoj situaciji, kako on postupa, što čini i što naviješta, kako bi on na to danas reagirao”.

Fra Ivan kaže i da se svećenici trebaju prilagoditi okolini u kojoj žive. Sjetio se jednog katoličkog festivala u Splitu, na kojem svećenici savršeno komuniciraju s ljudima: “Oni stanu sa strane, s vodom i natpisom ‘žedan sam’ i nude vodu mladima. Ljude zanima što rade i priđu im, tako počne komunikacija, suočavanje i razmjena mišljenja i ideja. Ako se s nečim ne slažemo, ne smijemo ljudima reći gorjet ćeš u paklu. Možeš imati svoje mišljenje, ali ga ne smiješ na takav agresivan način prezentirati. To je Isusova metoda i, po mom mišljenju, jedina ispravna, bez prijetnji’.

S čisto pastoralne, dušebrižničke strane, naglašava, on ipak razumije dotičnog kapelana koji je sastavljao te preporuke za mlade: “Htio je vjerojatno očuvati tu djecu od utjecaja zlih sklonosti koje su svuda oko nas i ne možemo negirati da toga ima”. “No staviti jednu generalnu etiketu na rock glazbu kao nevaljalu ili sotonističku, zaista smatram pretjeranim”, zaključio je šibenski franjevac Ivan Bradarić koji je napisao duhovni rock-mjuzikl ‘Uskrsli’ u kojem je pjevačica Maja Blagdan glumila Mariju Magdalenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.