Izbjeglice potvrdile da su fizički zlostavljane u Hrvatskoj

Regija 02. jun 201714:48 > 20:11
Podijeli:
Izvor: N1

Izbjeglice koje se vraćaju iz Hrvatske potvrdile su za N1 da im hrvatska policija uskraćuje pravo na traženje azila i, koristeći nasilje, fizički vraća nazad na teritoriju Srbije.

Mladić iz Afganistana prije dva dana ilegalno je prešao granicu i ušao u Hrvatsku. Umjesto dokumenata za traženje azila, tvrdi, od hrvatske policije dobio je batine.

„Kad smo prešli granicu, hodali smo još neka 3-4 sata prije nego što nas je policija uhvatila. Vratili su nas nazad do granice i tu počeli da nas tuku palicama. Bilo je okrutno. Tražili smo papire kako bismo mogli da zatražimo azil, ali su nam samo rekli: nema azila za vas“, kaže Vahidula, izbjeglica iz Afganistana.

Azila nije bilo ni za Ašrafa, koji pokazuje mjesta na tijelu gdje je navodno dobio udarce od hrvatskih policajaca prije nego što je vraćen u Srbiju: „Čim smo prešli u Hrvatsku, policija nas je uhvatila i počela da nas tuče, jednog momka su i onesvijestili. Samo su nas gurnuli nazad u Srbiju, nikakvih procedura tu nije bilo“.

U međunarodnim humanitarnim organizacijama, poput Ljekara bez granica i Ljekara svijeta kažu da ovakvi navodi nisu novost; samo u posljednjih 10 dana dobili su ukupno 33 prijave slučajeva nasilja koje se pripisuju hrvatskoj policiji.

„Prijavljeni slučajevi prate isti obrazac koji smo mogli da vidimo i u decembru i januaru – prebijanje drvenim štapovima i granama, šutiranje i pesničenje, uništavanje telefona i pljačkanje. Osuđujemo ovo navodno nasilje, podvlačeći da ono ni u kom slučaju ne smije biti korišteno kao način odvraćanja ljudi koji traže zaštitu“, navodi Stefan Moasan, šef misije Ljekara bez granica.

U hrvatskom MUP-u kažu da će navodi o korištenju prekomjerne sile biti ispitani, ali odlučno odbacuju mogućnost da se radi o organizovanom djelovanju. Tvrde da informacije o prebijanjima nisu dobili od srpskih zvaničnika, već samo nevladinih organizacija.

„Svakodnevno kontaktiramo s kolegama iz Republike Srbije o svim važnim događajima, ali obavještenje o takvim događajima nismo dobili, kao ni prijave zdravstvenih institucija o navedenim tjelesnim povredama“, kaže se u saopštenju MUP-a RH.

Povrijeđene ljude, međutim, viđao je i koordinator izbjegličkog kampa u Adaševcima, ali niko od njih, tvrdi, nije želio sa srpskim zvaničnicima da kaže na koji način je ozlijeđen.

„Nismo uspjeli od njih da izvučemo, neki konkretan odgovor. Mahali su glavom i bili prilično zatvoreni“, navodi Dragan Velimirović, koordinator Prihvatnog centra u Adaševcima.

U centru Šida, iako je izbjeglički kamp u utorak zatvoren, grupe izbjeglica okupljaju se u parku. Iz Hrvatske su već vraćani i oni pominju nasilje, ali kažu da će pokušati ponovo.

Izbjeglice nemaju izbora jer su ostali bez novca i izbori im se, kažu, sužavaju. Dio njih spakovaće se i pokušati pješke da pređe granicu, a drugi dio opredjeljuje se ukrcavanje na neki od kamiona koji se zaustavljaju u blizini prihvatnih centara, ukoliko ih zaposleni, kao u ovom slučaju, ne otjeraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.