Sabor potvrdio sedam novih članova Vlade Hrvatske

Regija 09. jun 201719:50 > 19:51
Izvor: N1

Sedam novih članova Vlade potvrdio je u petak Hrvatski sabor, prva je to rekonstrukcija Vlade premijera Andreja Plenkovića nakon nešto više od pola godine rada.

HNS-ov Predrag Štromar potpredsjednik je Vlade i ministar graditeljstva, HNS-ova Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

HDZ-ovi Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Tomislav Ćorić, Marko Pavić i Lovro Kuščević ministri su unutarnjih poslova, pravosuđa, zaštite okoliša, rada i uprave.

Novi članovi Vlade potvrđeni su glasovima 78 zastupnika, što je dva glasa više od ‘propisanih’ 76. Naime, za iskazivanje povjerenja potrebna je natpolovična većina svih zastupnika, dakle 76. Protiv Štromara, Kuščevića, Bošnjakovića, Božinovića i Pavića glasovalo je po 46 zastupnika, protiv Ćorića njih 45, a protiv Divjak 42 zastupnika.

Novi su ministri prisegnuli da će svoju dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone, zauzimati se za svekoliki razvoj Hrvatske.

Sabor ih je potvrdio bez rasprave, nakon što su prethodno saslušani u matičnim odborima, tako, naime, određuje saborski Poslovnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.