Branitelji: "Za dom spremni" je stari hrvatski pozdrav

Regija 28. jun 201715:17 > 15:57
Izvor: UD-HOS-Zagreb.hr

Govoreći novinarima u ime braniteljskih udruga, Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko dalmatinske županije, rekao je kako je izaslanstvo hrvatskih branitelja iznijelo svoje stajalište u vezi s interpelacijom SDP-a o ploči poginulim pripadnicima HOS-a u Domovinskom ratu.

Naglasio je kako ne gaje nikakve simpatije prema ustaškom režimu (1941-45.) već da žele izraziti pijetet poginulim saborcima u odbrani od velikosrpske agresije tokom Domovinskog rata 90-ih godina.

Turudić je također kazao da je izaslanstvo hrvatskih branitelja ministar Kušćević vrlo brzo primio na njihov zahtjev, te da će jedan njihov predstavnik biti u Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kolokvijalno nazvano Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Dodao je kako je ministar Kuščević predstavnicima braniteljskih udruga rekao da se priprema nacrt odgovora na interpelaciju te da je potrebno naći primjereno i dugoročno rješenje utemeljeno na zakonu.

Jurčević: “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, mi branitelji vežemo ga uz Domovinski rat

Historičar s Instituta Ivo Pilar i član braniteljskog izaslanstva prof. Josip Jurčević u izjavi novinarima naglasio je kako se hrvatski Domovinski rat ne može dovesti ni u kakvu vezu s totalitarnim režimima. Dodao je kako očekuje da će vlasti u Republici Hrvatskoj postupati sukladno evropskoj pravnoj i vrijednosnoj stečevini.

U tom smislu imati će potporu, rekao je Jurčević, u protivnom, dodao je, “ako se bude išlo ispod tih standarda te Domovinski rat bude blatio u dnevno političke svrhe, udruge iz Domovinskog rata neće takvom projektu ili postupanju dati nikakvu potporu”.

Na novinarski upit je li njemu sporno da na ploči u Jasenovcu, koja je podignuta za poginule branitelje, pripadnike HOS-a, u grbu HOS-a piše pozdrav “Za dom spremni”, Jurčević je rekao kako je prema evropski standardima bitan kontekst te – naglasio je – “jasno je da nije bila namjera Domovinski rat i pripadnike HOS-a poistovjećivati s totalitarnim režimom”.

“To je stari hrvatski pozdrav, mi hrvatski branitelji ga vežemo uz Domovinski rat”, dodao je Jurčević.

Zamjenik gradonačelnika Kutine i dragovoljac HOS-a Damir Markuš, u kratkoj izjavi podsjetio je kako je udruga HOS-a uredno registrovana i članica je Svjetske veteranske organizacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.