Prva osoba u Crnoj Gori mijenja spol, troškove snosi država

Regija 04. jan 201514:46 > 14:49
Izvor: Facebook

Početkom ove godine prvi put jedna osoba iz Crne Gore promijenit će spol, a troškove hirurškog zahvata snosit će država, rekao je predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegro Danijel Kalezić.

On kaže da je Queer Montenegro prošle godine uspio da, uprkos tome što pravilnici još nisu postojali, a koristeći druge dijelove zakona, dođe do toga da jedna osoba uđe u “medicinsku proceduru tranzicije”.

“Toj osobi bit će omogućena promjena spola o trošku države, što je prvi put da neko iz Crne Gore iskoristi svoje pravo na to”, rekao je Kalezić.

On je dodao da je ta osoba već komunicirala sa ljekarima, u skladu sa predviđenom procedurom.

“U saradnji sa Fondom za zdravstvo, uspjeli smo da dobije zeleno svjetlo i da se odobri da početkom ove godine ide na kliniku na kojoj se vrši operacija promjene spola”, rekao je Kalezić.

On je objasnio da je na početku procesa za promjenu spola bila zainteresovana jedna osoba, a da ih je sada više.

Kalezić je rekao da se to poklopilo sa usvajanjem Pravilnika o medicinskim razlozima za promjenu spola, ali da je veći dio posla urađen i prije usvajanja tog dokumenta, kojim je procedura olakšana.

“To nije ekskluzivno pravo samo jedne osobe, već način na koji sistem funkcioniše. Promjena apola je zdravstvena usluga kao bilo koja druga”, kaže Kalezić.