Sud odbio tužbu protiv Hrvatske jer nije nasljednica NDH

Regija 29. sep 201717:46 > 17:48
Izvor: N1

Sud u Čikagu odbacio je tužbu kojom je od Hrvatske traženo 3,5 milijardi dolara za naknadu štete koju su pretrpjeli hrvatski Srbi, Romi i Jevreji tokom Drugog svetskog rata, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova.

U saopštenju se navodi da je Okružni sud Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa juče odbacio tužbu u predmetu Lalić i ostali protiv Republike Hrvatske poslije četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Tužba je pokrenuta krajem maja 2016, a njom je grupa tužitelja od Hrvatske zahtjevala isplatu odštete od 3,5 milijardi dolara za oduzetu imovinu hrvatskim Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

“Iako je tužba odbačena prije rasprave o meritumu spora, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ponavlja da Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvorišnim osnovama Ustava Hrvatske, nije nasljednica Nezavisne Države Hrvatske te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tokom tog razdoblja”, navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Pošto se proljetos u medijima pojavila informacija o tužbi u Čikagu, američki advokat Jonathan Levi rekao je za Balkansku istraživačku regionalnu mrežu (BIRN) da je ona nevažeća i da je njegovim klijentima Lizabet Lalich i Bogdanu Kljaiću, čija se imena nalaze među podnositeljima tužbe, ukraden identitet.

Advokat zastupa dvoje klijenata u slučaju protiv Vatikana, od koga potražuju novac koji su ustaše položile u Vatikansku banku.

On je rekao i da je najmanje još troje navodnih tužitelja umrlo i da pretpostavlja da ni oni nisu znali za tužbu. Prema njegovim riječima, Lalić i Kljajić ne žele da tuže Hrvatsku, koja je po međunarodnom pravu država naslednica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.