Mladen (90) se za 40 sekundi popne na stijenu visoku 35 m

Regija 02. jan 201816:11 > 16:12
Izvor: N1

Mladen Todorović iz Vrnjačke Banje najstariji je aktivni penjač u Evropi. Sa punih 90 godina redovno trenira sa svojim klubom i to tri puta sedmično. Na vještačku stijenu visoku 35 metara ovaj vitalni dekica penje se za nevjerovatnih 40 sekundi.

Da je Mladen potpuni fenomen govori i podatak da je prvi put prije pet godina vidio kako se mladi penju na vještačku stijenu koja je postoji u centru Vrnjačke Banje. Popeo se sam i sišao, a trener planinarskog kluba koji se tu zatekao bio je zaprepašten onim što je vidio. Ovaj vitalni dekica kondiciju održava redovnim treninzima sa klubom, ali i kod kuće gdje ima svoje sprave. Na prvom svom takmičenju, Mladen je pobijedio u konkurenciji veterana koji su bili čak 40 godina mlađi od njega.

„Rekli su mi da sam jedinstveni slučaj u Evropi. U mojim godinama ljudi se teže penju na krevet. A ja se penjam na 35 metara za 40 sekundi“, kaže Mladen Todorović.

Mladen u ishrani koristi med i zdrave plodove poput oskoruša ili drenjina. Doručkuje šolju mlijeka i neki sendvič. Za ručak je obavezno parče mesa, a za večeru ponovo popije šolju mlijeka i pojede neku pitu. Kaže da između obroka obavezno jede voće.

„Penjaću se dok budem mogao. Jedan od mlađih članova u klubu me pitao na stijeni, dokle mislim da se penjem. Odgovorio sam mu da ću to da činim sve dok budem mogao. Kada više ne budem imao snage, ja ću prestati“, kaže Mladen za N1.

Planinari iz Vrnjačke Banje imaju u planu da iskoriste to što u svom klubu imaju jednog tako posebnog čovjeka kakav je Mladen Todorović, koji je dobio specijalni status u Planinarskom klubu „Goč“, kao najstariji aktivni penjač u Evropi.

„Veoma smo ponosni što imamo deda Mladena u našem klubu, jer on uskoro ulazi u 91. godinu. Stvarno se ponosimo sa njim. Rijetko se dešava da propusti neki trening. On je najredovniji naš član“, rekao je trener Milan Todorović.

Vrnjački super dekica kaže da je vježba potrebna kroz cijeli život. Mladenovo je geslo da onaj koji ima fizičku, ima i umnu snagu. Jede samo koliko mu je potrebno, redovno spava, a alkohol je zadnji put popio 1957. godine.